Zoelmondse boer komt met nieuwe bramen: ‘Er zit meer smaak aan’
Het is een spannend jaar voor zachtfruitteler Albert van Zuilen uit Zoelmond. Want vanaf nu werkt hij met een nieuwe bramenras: Sweet Royalla.
Van Zuilen: ,,Ik heb ze al geproefd bij anderen. Heerlijk, er zit gewoon meer smaak aan. Ze zijn iets zoeter dan de bramen die we gewend waren.” Van Zuilen is met zijn personeel bezig om 7000 bramenplanten neer te zetten in zijn zeven meter hoge kassen.
,,Dat is duurzamer, die hoogte. Om verschillende redenen. Het klimaat is zo beter voor de vrucht denken wij, en prettiger werken voor de plukkers. Want zeker in de zomer kan het knap heet worden in de lage plastic kassen, dan helpt het als er meer hoogte en dus meer lucht is.”
,,We gaan ook minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken omdat het gewas altijd droog staat.’’
Van Zuilen is onderdeel van het Betuws/Limburgse familiebedrijf Berry Brothers. Zelf teelt hij rode bessen in Asch en rode bessen en bramen in Zoelmond. Ongeveer de helft van de bramenoogst in Nederland heeft tegenwoordig plaats in kassen, de andere helft in de volle grond onder plastic zeiltjes. ,,We gaan ook minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken omdat het gewas altijd droog staat.”
Ook bessen en frambozen
Hij heeft de indruk dat de braam weer een beetje in de lift zit. ,,Maar het is wel de kleinste sector in ons bedrijf. We zetten meer om met rode bessen, bosbessen en frambozen. Maar het aandeel van de bramen is minstens stabiel. Ik heb er natuurlijk vertrouwen in, anders had ik deze investering niet gedaan.”
De Sweet Royalla is pas net ontwikkeld, ze hebben er in Portugal en België vorig jaar al goede ervaringen mee opgedaan. ,,Ik geloof er dus in, het is een beter ras met lekkere vruchten.” De struiken worden één jaar opgekweekt en leveren het jaar daarna de bramenoogst af. En dan is de plant op en wordt weer vervangen.
De oogst begint naar verwachting rond 1 augustus en duurt dan tot half oktober. Van Zuilen: ,,Volgend jaar zet ik de planten wat eerder neer en hoop ik het seizoen te kunnen verlengen door al vanaf juni te kunnen oogsten. Ook dan tot medio oktober.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMreportage
De bramen van Kees rijpen in de tropische zon in Rijswijk: ‘Eerst goed kijken, daarna pas oogsten’
ZOELMOND - De bramenoogst is in volle gang. Het plukken blijft nog wel een dingetje, zeker onder deze subtropische omstandigheden. -
Vernieuwd gemeentehuis West Betuwe moet rond 1 april 2023 af zijn
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUM6
Opmerkelijk verschil: in Lingewaard krijgt de boa wel boeien en wapenstok, maar in de buurgemeente juist niet
BEMMEL/CULEMBORG - Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) mogen sinds deze maand worden uitgerust met een wapenstok en handboeien. Goed idee, vindt de gemeente Lingewaard, gaan we doen. Maar bij buurgemeente Overbetuwe kunnen de boa's daarnaar fluiten.
-
MET VIDEO
Boeren blokkeren distributiecentrum Albert Heijn in Geldermalsen met tractoren en andere voertuigen
-
PREMIUM1
Onduidelijk wat CDA van radartoren vindt, omdat Kamerlid thuisbleef om bedreiging door boeren
Het blijft vooralsnog onduidelijk of er in de Tweede Kamer een meerderheid is vóór een militair radarstation in Herwijnen. Eerder deze week was er een debat, maar het CDA was afwezig. Kamerlid Derk Boswijk moest vanwege bedreigingen verstek laten gaan. ,,Maar het standpunt van die partij is juist cruciaal”, reageert Edwin Rijkse van stichting Niet nog een radar in Herwijnen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.