Volledig scherm
© William Hoogteyling

Zonneparken Kapel-Avezaath komen waarschijnlijk niet van de grond

TIEL - De twee grote zonneparken in Kapel-Avezaath komen er waarschijnlijk niet. Tegen het plan is zoveel weerstand dat het erg onwaarschijnlijk is dat de Tielse politiek er uiteindelijk mee instemt.  

De Tielse wethouder Ben Brink heeft aangegeven dat de verleende tijdelijke vergunning voor zonneparken aan De Eng en de Kromme Steeg in Kapel-Avezaath waarschijnlijk in januari ingetrokken wordt. Dit om duidelijker aan te geven dat nu pas het gesprek begint met initiatiefnemers, bewoners en de politiek over of de parken er moeten komen en, zo ja, onder welke voorwaarden. Brink zegde al eerder toe een begeleidingsgroep op te richten om dit gesprek mee te voeren. De eerste vergadering is op 11 januari.

Bezwaren

In september was een meerderheid van de raad in principe voor de parken van in totaal 37 hectare groot, mits ze goed ingepast worden en geen hinder opleveren. Daarna werd de vergunning afgegeven. Deze is volgens de gemeente alleen bedoeld om subsidie mee aan te vragen en niet om de parken daadwerkelijk mee te bouwen. Volgens tegenstanders klopt deze handelswijze niet. Er zijn meer dan 100 bezwaren tegen de vergunning ingediend.

Naast omwonenden hebben ook Waardevol Tiel en de Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap (VBL) zich tegen de plannen uitgesproken. Ze vinden dat Tiel veel te snel positief gereageerd heeft op de initiatieven. Het stadsbestuur zou eerst goed moeten kijken naar alternatieve locaties en manieren om duurzame energie op te wekken, voor dit in het buitengebied toe te staan.

'Landschap vernield'

De VBL denkt dat het plan niet alleen voor Kapel-Avezaath, maar voor de hele streek grote gevolgen kan hebben. ,,Het schaarse bijzondere landschap van de Dode Linge en de Linge zou voorgoed zijn vernield’’, zegt Cathrijn Haubrich. ,,Als je dit toestaat, wat is dan de redenering om een nieuw initiatief te weigeren? Perceel na perceel zal volgen. Als de ene gemeente het toestaat, kan de andere niet meer weigeren. Na een paar jaar zullen de inwoners verbijsterd om zich heen kijken waar de kwaliteit van het waardevolle rivierenlandschap is gebleven.’’ 

'Valse start'

Naast het CDA, PvdB en OD16, die vanaf het begin tegen waren, heeft nu ook de PvdA aangegeven dat het plan 'een valse start' kende. Bij de inwoners is in ieder geval de indruk gewekt dat Tiel snel met de realisatie van de parken aan de slag wilde. PvdA-voorzitter Nathan Gradissen benadrukte dat de opvatting van de omwonenden van doorslaggevend belang is. ,,Lukt het niet om draagvlak voor het plan te krijgen, dan gaat het feest gewoon niet door.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland