Achterdeurtje

Een oude Nederlandse traditie staat op omvallen. Het goeie, ouwe gedoogbeleid. Nederland staat het roken van jointjes sinds de jaren 70 toe. Coffeeshops zijn legaal. Ze hebben personeel in dienst, ze betalen keurig belasting. Maar het product dat ze verkopen, mag niet verbouwd worden.

In de goeie, ouwe tijd kwam de hasj uit Libanon en Afghanistan, via romantische smokkelroutes, verborgen in een zadeltas aan een kameel. Nu kent Nederland een geavanceerde wietindustrie, met in laboratoria veredeld zaaigoed, groeilampen, ventilatoren en wat al niet meer.

De politie jaagt met man en macht op wietkwekerijen en op drugshandelaren. De jacht stopt abrupt bij de achterdeur van de coffeeshop. Als de wiet eenmaal binnen is, is het van verderfelijke rotzooi - hopla! - getransformeerd in een vriendelijke volksdrug.
Een coffeeshop mag 500 gram wiet in voorraad hebben, genoeg voor 250 klanten. Als hij op een dag meer klandizie heeft, moet het achterdeurtje meermalen daags open. Het is onvermijdelijk dat een coffeeshop elders een grotere voorraad heeft. En dat is streng verboden.

In de rechtszaal kwam het deze week tot een aanvaring. Een hoge functionaris van het Openbaar Ministerie haalde uit naar rechters die weigeren straf op te leggen aan coffeeshophouders die de 500 gramgrens hebben overschreden. De regels zijn te onlogisch, vinden deze rechters. Dat is waar, heel erg waar zelfs. Het gezellige, oude compromis, dat nog een beetje rook naar provo en de tijd van Juliana, heeft zijn tijd gehad. Maar het is niet aan rechters om de wet te veranderen. Dat moeten politici doen.

Zij kunnen kiezen uit twee smaken. De harde aanpak: sluiting van alle coffeeshops en de totale oorlog tegen de drugsboeven laten ontbranden. Het is een route met weinig draagvlak en veel ellende. De andere aanpak is legaliseren. Veel partijen verwachten daar enorm veel van. Gelderland cannabisprovincie, roept D66 met die heerlijke mengeling van naïviteit en vooruitgangsgeloof. Maar of dat heel veel helpt, is ook de vraag. Het grootste deel van de wietoogst gaat naar het buitenland. En het is een illusie te verwachten dat door legalisering de criminelen ermee ophouden. "Ooo, is het legaal geworden? Dan is er geen lol meer aan. Nee, dan gaan we iets anders doen. Bedankt voor de tip, hoor."

Op elke weg zie ik groepen beren samenscholen. Overal liggen klemmen en voetangels. Toch is een keuze onvermijdelijk.

Columns