Achterlijk volk met barbaarse ideeën

column Rob BerendsErgens op zaterdag begon het voorzichtig te broeien, een dag later smeulde het al en maandag sloegen de vlammen uit. De Nashville-verklaring, waarin orthodox-christelijk Nederland zijn positie tegenover het huwelijk, seks, homo’s en transgenders bepaalde. Het bleek een akelige tekst, waarin de ondertekenaars nog een keer uitlegden dat God toch echt een hekel aan homo’s had.

Quote

Wij deugen. Als je hier wil komen, moet je net zo deugen als wij

Wat volgde, deed denken aan de taferelen na het minder-minder-minder-gedoe met Geert Wilders. De een na de ander sprak zijn afschuw uit over de tekst. En nadat er één regenboogvlag was gehesen, was er geen houden meer aan. Overal gingen de regenboogvlaggen in top. De regenboogvlaggenfabrieken draaiden overuren. Mensen vroegen zich verontwaardigd af waarom hun gemeente nog geen regenboogvlag liet wapperen, ze woonden toch warempel niet in de Bible Belt?! Iedereen, kortom, wilde laten zien dat hij het wél goed voorhad met onze homo’s en transgenders.

Al deze mensen kunnen vanzelfsprekend niet genoeg geprezen worden, al begon het verschijnsel me naarmate de week vorderde wat tegen te staan. Toen ook in De Steeg en in Zevenaar de vlag omhoog ging, was het wel genoeg.

  1. Uit het zicht van de massa kan het geen kwaad, denken ze
    PREMIUM
    COLUMN

    Uit het zicht van de massa kan het geen kwaad, denken ze

    Als je in de trein zit, trekt de adembenemende achterkant van het leven aan je voorbij. Spoorlijnen gaan soms langs de voorkant, maar veel vaker langs de achterzijde van het leven. Langs paardenweitjes, hobbyterreintjes en achtertuinen. Achter schuurtjes hebben de bewoners de overtollige restanten van hun bestaan opgeslagen: aftandse fietsen, oude surfplanken, halfvergaan tuinmeubilair. Daar kan het geen kwaad, denken ze, ver uit het zicht, onzichtbaar als het ware.

Columns