Achterlijk volk met barbaarse ideeën

column Rob BerendsErgens op zaterdag begon het voorzichtig te broeien, een dag later smeulde het al en maandag sloegen de vlammen uit. De Nashville-verklaring, waarin orthodox-christelijk Nederland zijn positie tegenover het huwelijk, seks, homo’s en transgenders bepaalde. Het bleek een akelige tekst, waarin de ondertekenaars nog een keer uitlegden dat God toch echt een hekel aan homo’s had.

Quote

Wij deugen. Als je hier wil komen, moet je net zo deugen als wij

Wat volgde, deed denken aan de taferelen na het minder-minder-minder-gedoe met Geert Wilders. De een na de ander sprak zijn afschuw uit over de tekst. En nadat er één regenboogvlag was gehesen, was er geen houden meer aan. Overal gingen de regenboogvlaggen in top. De regenboogvlaggenfabrieken draaiden overuren. Mensen vroegen zich verontwaardigd af waarom hun gemeente nog geen regenboogvlag liet wapperen, ze woonden toch warempel niet in de Bible Belt?! Iedereen, kortom, wilde laten zien dat hij het wél goed voorhad met onze homo’s en transgenders.

Al deze mensen kunnen vanzelfsprekend niet genoeg geprezen worden, al begon het verschijnsel me naarmate de week vorderde wat tegen te staan. Toen ook in De Steeg en in Zevenaar de vlag omhoog ging, was het wel genoeg.

  1. We moeten naar de Achterhoek toe
    PREMIUM
    Column

    We moeten naar de Achterhoek toe

    We moeten met zijn allen naar de Achterhoek toe. Althans: als je er niet al woont. Dan hoeft het niet. Maar alle anderen zijn van harte welkom, roepen de hoge omes en tantes uit de Achterhoek ons al een tijdlang toe. De leegloop van de Achterhoek moet een halt worden toegeroepen. Het kan zo niet langer. De Achterhoek moet het kloppend hart van de maakindustrie worden, topondernemers zat. Deze week vond het pleidooi eindelijk enige weerklank buiten de Achterhoek zelf; EenVandaag wijdde er een fijne reportage aan.

Columns