Vuurwerkvrije zones in Arnhem.
Volledig scherm
PREMIUM
Vuurwerkvrije zones in Arnhem. © Anne Luchies

Afschuiven kan niet meer

Column Rob BerendsColumnist Rob Berends belicht hier wekelijks de achterkant van het nieuws.

Het land was weer eens gespleten: terwijl de rijen bij de Duitse vuurwerkverkopers dit jaar langer waren dan ooit – wachttijden tot vier uur in Emmerik! – klinkt de roep om een vuurwerkverbod luider dan ooit.

Terwijl dus aan de ene kant meer geld dan ooit werd uitgegeven aan vuurpijlen, cobra’s en wat al niet, groeide de frustratie bij de verbieders, een groep die inmiddels wordt aangevoerd door burgemeesters, en de baas van de politie, Erik Akerboom.

Die laatste nam in opperste wanhoop nog maar eens een filmpje op waarin hij pleitte voor een vuurwerkverbod. De tragedie in de Arnhemse flat, de bekogeling van hulpverleners met vuurwerk, de eindeloze rij branden en vernielingen – de argumenten stapelden zich op.

  1. Dat kan niet waar zijn: vele honderden boeren vinden het een goed idee om de democratie te torpederen
    PREMIUM
    column Rob Berends

    Dat kan niet waar zijn: vele honderden boeren vinden het een goed idee om de democratie te torpederen

    Wat zou er gebeuren als 39 procent van de moslims in Nederland in een enquête zou zeggen dat het gerechtvaardigd is politici eens flink te intimideren? Als een imam zou zeggen dat wie niet wil luisteren maar moet voelen? Als een lokale moslimleider een polletje zou uitschrijven met de vraag 'moeten we politici persoonlijk aanpakken omdat ze ons verraden hebben?

Columns