Amsterdam

Als een politicus uit Amsterdam de overstap maakt naar Den Haag, is het alsof de Messias op aarde is teruggekeerd.

Job Cohen zou de Partij van de Arbeid naar grote hoogten laten stijgen. Yes We Cohen, riepen de fans, huilend van de gedachte dat ze de Obama van de Lage Landen in hun midden hadden.

Eric Wiebes was nog veel briljanter, als we de beschrijvingen moesten geloven. De man grossierde in geniale oplossingen voor willekeurig welk vraagstuk.

Lodewijk Asscher was al voor zijn 30ste de kroonprins van de PvdA. Toen hij de overstap na lang twijfelen vier jaar geleden maakte, moesten ze in Den Haag dankbaar zijn dat Amsterdam zijn kroonjuweel wilde afstaan.

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar misschien is het handig als de verwachtingen wat minder worden opgepompt. Cohen was volledig ongeschikt voor het snelle mediatijdperk en ging roemloos ten onder. Wiebes krijgt geen vat op de Belastingdienst. Lodewijk Asscher moet nog maar zien of hij ooit de leider van de PvdA wordt.

Omdat feiten er niet toe doen, herhaalt het circus zich nog maar eens. Alweer is er een Messias vanuit Amsterdam onderweg. D66-fractieleider Jan Paternotte werd in alle media omschreven als een supertalent. Hij is politiek lenig, mediageniek en een vlotte debater. Dit is de gedroomde opvolger van Alexander Pechtold.

De twee beste ministers uit dit kabinet zijn nooit als de Verlosser binnengehaald. Henk Kamp was een onbekende wethouder uit Borculo toen hij in 1994 voor de VVD in de Tweede Kamer kwam. Een gek boertje vonden ze hem aanvankelijk, met zijn afgemeten spreekstijl vol lange o’s en a’s. Anno 2016 is niemand in Den Haag gezaghebbender dan hij.

Jeroen Dijsselbloem kwam als bedeesde ingenieur uit Wageningen in de Kamer, via de achterdeur. Toen hij het gewaagd had lichte kritiek te uiten op het Gelderse provinciebestuur, werd hij ontgroend door toenmalig gedeputeerde Johan de Bondt. Hij sprak snerend over een ‘volkomen onbekend Kamerlid’ en vroeg zich sarcastisch af wie ‘menéér Dijsselbloem’ dan wel was. Nu weet bijna niemand nog wie Johan de Bondt was en is Jeroen Dijsselbloem een grote meneer in de internationale politiek.

Toen aan Henk Kamp gevraagd werd waarom hij al twintig jaar op het Binnenhof rondliep, antwoordde hij: „Het landsbestuur is te belangrijk om aan westerlingen over te laten.”

Columns