Zandwinningsgebied Over de Maas bij Dreumel.
Volledig scherm
PREMIUM
Zandwinningsgebied Over de Maas bij Dreumel. © ANP

Bagger uit metrotunnels in Parijs? Wij hebben nog wel een natuurgebied waar we het in weg kunnen moffelen

column Rob BerendsTwee jaar geleden alweer kwam de stort van troep in zandplassen langs de Maas, de Waal en de Rijn prominent in het nieuws. Piepschuim, matrassen en hele ijskasten werden onder het mom van natuurontwikkeling gedumpt. Langs de Maas werd op veel plekken plastic in het water gevonden.

Bagger uit metrotunnels in Parijs? Geen probleem, kom lekker naar Nederland. Wij hebben nog wel een natuurgebied waar we het in weg kunnen moffelen. Zoals we huisvuil uit heel Europa importeren om in onze afvalovens te verbranden, zo haalden we vuil slib binnen om diepe zandputten te ‘verondiepen’.

De Tweede Kamer sprak er schande van. Nederland was het afvoerputje van Europa geworden, we stonden er gekleurd op. Dit moest stoppen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven beloofde beterschap.

Quote

Of de hoge omes en tantes van Rijkswater­staat dachten dat de ijsvogel­tjes en de beekprik­ken grote sterke jongens worden als ze een flinke bak granuliet op hun bakkes krijgen, weet ik niet

  1. Dat kan niet waar zijn: vele honderden boeren vinden het een goed idee om de democratie te torpederen
    PREMIUM
    column Rob Berends

    Dat kan niet waar zijn: vele honderden boeren vinden het een goed idee om de democratie te torpederen

    Wat zou er gebeuren als 39 procent van de moslims in Nederland in een enquête zou zeggen dat het gerechtvaardigd is politici eens flink te intimideren? Als een imam zou zeggen dat wie niet wil luisteren maar moet voelen? Als een lokale moslimleider een polletje zou uitschrijven met de vraag 'moeten we politici persoonlijk aanpakken omdat ze ons verraden hebben?

Columns