Bibbers

Meer dan 20 jaar geleden besloot de Tweede Kamer dat het mooi was geweest met het fantasieloos volplempen van weilanden met huizen, fabrieken en kantoren. Nederland is een klein land met veel mensen en weinig natuur – laten we het niet nog erger maken; dat idee.

In de bebouwde kommen staan meer dan genoeg gebouwen weg te rotten. Bouwlocaties in overvloed. Ze zijn duurder: er moeten gebouwen worden gesloopt en vervuilde grond moet worden afgegraven. Je krijgt er een mooier land voor terug. Het was een goed besluit, dat in oud-Hollandse traditie volledig is genegeerd. Het land is er in 20 jaar alleen maar lelijker op geworden.

Een paar jaar geleden is een nieuw middel bedacht: de Ladder voor Duurzame Verstedelijking. De werking is simpel. Je moet eerst kijken of er plek in de bebouwde kom is en pas als die echt, echt, echt niet te vinden is, mag je een weiland gaan omploegen. In Doetinchem wil het Slingeland Ziekenhuis verhuizen. Er ligt een geweldige plek in de stad te smachten, naast het treinstation nota bene. Mooier vind je het maar zelden. Het is een cadeautje voor de ziekenhuisdirectie.

De directie van het Slingeland Ziekenhuis gedraagt zich als een verwend kind. Cadeautjes? Saai. Een hospitaal midden in een stad, ver weg van de snelweg – wat onorigineel. Een ziekenhuis aan de A18 is veel beter bereikbaar, ook met het openbaar vervoer, vindt de directie.

Er is altijd een reden om de regels opzij te schuiven in dit ene, bijzondere geval. Een glimmend rapport vol argumenten voor deze once in a lifetime opportunity is bij veel adviesbureaus uit voorraad leverbaar. Een stampvoetende directie die dreigt de stad te verlaten of om anders niet te investeren in nieuwbouw, is ook altijd in de buurt. Niets om van onder de indruk te raken. Standaardrepertoire.

Toch is er altijd een wethouder die de bibbers krijgt. ‘s Nachts schrikt-ie wakker, badend in het zweet. Ik zal toch niet de bestuurder zijn die dit bedrijf/school/ziekenhuis (doorhalen wat niet van toepassing is) uit mijn handen laat glippen? Nee, dat nooit! Zo verrijzen overal in Nederland gebouwen op plekken waar ze niet hadden moeten staan.

Het is heel simpel om het anders te doen. Het enige wat je nodig hebt, is een wethouder met zeebenen en een gemeenteraad met een ruggengraat.

Columns