Bloed

Moet de Mauritssingel in Nijmegen een andere naam krijgen? De Ridders van Gelre, twee verslaggevers van Omroep Gelderland, vinden van wel. Ze plakten deze week alvast een straatnaambord af. Want: prins Maurits veroverde in 1591 Nijmegen en nam de stad daarna haar stadsrechten af. De man was slecht voor Nijmegen.

Interessante kwestie. De straatnaamgeving in Nederland heeft de potentie uit te groeien tot een nieuw nationaal slagveld. Zwarte Piet, de boerkini; we vechten in Nederland de grote kwesties van deze tijd uit op de vierkante millimeter. De beoordeling van onze eigen geschiedenis is een onderwerp vol splijtstof. Hoe trots moeten we eigenlijk op onszelf zijn? Waren de heldendaden van Michiel de Ruyter eigenlijk geen terreuraanslagen? Kunnen we trots zijn op ons koloniaal verleden, nu het ene na het andere boek over het systematisch geweld van Nederlanders in Indië verschijnt?

De straatnaamgeving is doorgaans een zaak van winnaars. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kreeg Oost-Berlijn een Stalinallee, die na Stalins dood net zo snel weer verdween. Kun je de Coentunnel nog wel Coentunnel blijven noemen? Want: vernoemd naar Jan Pieterszoon Coen, de gouverneur-generaal die in de zestiende eeuw Nederlands-Indië met ijzeren vuist bestuurde en niet keek op een bloedbad meer of minder. 400 jaar geleden een volksheld, nu door velen verafschuwd. De geschiedenis is gedrenkt in bloed, ook de Nederlandse.

Overal in Gelderland worden we herinnerd aan Maarten van Rossum, een roemruchte legeraanvoerder die onze provincie opstootte in de vaart der volkeren en die er genoegen in schepte dorpen en steden plat te branden. In 1527 legde hij Den Haag in de as. Voor Gelderland een held, maar voor Den Haag een moordenaar. Maar ja: als hij niet had gewonnen, had de vijand zijn hoofd eraf geslagen. Op de democratie was het nog even wachten; het was de dood of de gladiolen.

Als we op safe willen spelen, woont straks iedereen aan het Olifantsgras, het Mattenkloppersveld of de Kanariepiet. Dat leidt alleen maar tot depressies. Schrijvers en filosofen maken dan nog kans op een eigen straat maar voetballers zijn al te riskant; een Ajacied krijg je met geen tien paarden de John de Wolfstraat in.

Misschien moeten we straatnamen niet langer zien als een eerbetoon, maar als een levend geschiedenisboek.

Columns