Volledig scherm
PREMIUM
Boeren protesteren op het Malieveld in Den Haag, foto ter illustratie. © ROBIN UTRECHT

Boerenprotest: vooruit naar vroeger

column rob berendsJazeker, er waren genoeg kanttekeningen te maken bij dat boerenprotest van afgelopen week. Was er niet te veel calimerogedrag, waren de krokodillentranen niet te dik, dachten de boeren nou serieus dat hun zaak bij de Nexitboys van Forum voor Democratie in goede handen was?

Quote

Dit protest is me veel dierbaar­der dan de gal van de
anonieme trollen op internet

En natuurlijk was de vraag: moesten ze eigenlijk wel in Den Haag zijn met hun klachten? Want is het grootste probleem voor de boeren niet eigenlijk dat de Albert Heijns van deze wereld hun macht misbruiken door veel te weinig te betalen voor de aardappelen, varkenskarbonades en Goudse kazen?

En is het ware probleem niet dat wij als consumenten dat allemaal wel best vinden en onze macht niet gebruiken om Ahold en collega’s tot de orde te roepen? En dat de boeren daardoor niet krijgen wat ze verdienen?

Klopt allemaal. En vanzelfsprekend moest ieder mens met een beetje gezond verstand zeven keer met de ogen knipperen toen hij Henk Bleker daar in Den Haag op het podium geroepen zag worden.

Henk Bleker! Uitgerekend de volksmenner die in Groningen grote stukken landbouwgrond onder water liet zetten voor een volkomen mislukt, grootheidswaanzinnig recreatieproject, ging de vriend van de boeren uithalen. Het was als Donald Trump die zich door een groep Mexicanen liet bejubelen.

  1. CDA weer groot in de stad? Lastig!
    PREMIUM
    Column Rob Berends

    CDA weer groot in de stad? Lastig!

    Bij het CDA hebben ze grote plannen: ze gaan de steden heroveren. In de afgelopen decennia hebben de christendemocraten zich langzaam maar o zo zeker laten verdrijven uit de steden, verkiezing na verkiezing. Natuurlijk, altijd al was het platteland het heartland van het CDA. Maar dat de partij de steden nu helemaal aan de goddelozen heeft moeten overlaten, zint de nieuwe partijvoorzitter Rutger Ploum niet. Het moet anders.

Columns