Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

CDA weer groot in de stad? Lastig!

Column Rob BerendsBij het CDA hebben ze grote plannen: ze gaan de steden heroveren. In de afgelopen decennia hebben de christendemocraten zich langzaam maar o zo zeker laten verdrijven uit de steden, verkiezing na verkiezing. Natuurlijk, altijd al was het platteland het heartland van het CDA. Maar dat de partij de steden nu helemaal aan de goddelozen heeft moeten overlaten, zint de nieuwe partijvoorzitter Rutger Ploum niet. Het moet anders.

Dat is logisch: in de grote steden is het CDA een splinterpartij geworden. Zeker in Amsterdam, waar bij de provinciale verkiezingen dit voorjaar vier keer zoveel mensen op de Partij voor de Dieren stemden als op het CDA.

In het kielzog van God en de pastoors verdwenen in de afgelopen decennia de CDA-stemmers uit de grote steden. Een paar jaar geleden volgde ik een groep vrome Gelderse katholieken die de Stille Omgang (een bedevaartstocht) door Amsterdam ging lopen, in het hart van de stad. Ze werden verbijsterd gadegeslagen door het uitgaanspubliek, dat keek alsof het Jezus over water zag lopen, iets wat dan mogelijk wel weer precies de bedoeling was. Katholieken in Amsterdam, het leek als vloeken in de kerk.

Quote

In het kielzog van God en de pastoors verdween het CDA uit de grote steden

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dat kan niet waar zijn: vele honderden boeren vinden het een goed idee om de democratie te torpederen
    PREMIUM
    column Rob Berends

    Dat kan niet waar zijn: vele honderden boeren vinden het een goed idee om de democratie te torpederen

    Wat zou er gebeuren als 39 procent van de moslims in Nederland in een enquête zou zeggen dat het gerechtvaardigd is politici eens flink te intimideren? Als een imam zou zeggen dat wie niet wil luisteren maar moet voelen? Als een lokale moslimleider een polletje zou uitschrijven met de vraag 'moeten we politici persoonlijk aanpakken omdat ze ons verraden hebben?

Columns