Toenmalig partijvoorzitter Henk Bleker (L) en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen kijken tijdens het partijcongres in de Rijnhal in Arnhem over de samenwerking met de PVV, in 2010.
Volledig scherm
PREMIUM
Toenmalig partijvoorzitter Henk Bleker (L) en CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen kijken tijdens het partijcongres in de Rijnhal in Arnhem over de samenwerking met de PVV, in 2010. © ANP

De kern van het CDA is dat ze er hun politici selecteren op de souplesse van de ruggengraat

column Rob BerendsDe coronacrisis verandert veel in het leven, maar niet alles. Net als voorheen wil het CDA gaan samenwerken met een extreem-rechtse – pardon: radicaal rechtse – partij en dat leidt tot grote verdeeldheid. Hoe vertrouwd voelen de bochten waarin de christendemocraten zich wringen.

Brabant heet het strijdtoneel deze keer. Onder druk van de dreigboeren van het Farmers Defense Force had het CDA de stekker uit de provinciale coalitie getrokken. En net voor het coronavirus Brabant was binnengetrokken, hadden CDA, VVD, Forum voor Democratie en een kleine lokale partij al iets van een akkoord bereikt. Wat er in staat, mag niemand weten – streng geheim, er kunnen nog komma’s verplaatst worden.

Maar natuurlijk is er oproer. Forumleider Thierry Baudet beschuldigde CDA en VVD er twee weken geleden in een verward betoog van dat zij Nederland willen vernietigen. Als onderdeel van een grote cultuurmarxistische samenzwering of zo. Je vraagt je af: hoe kun je samenwerken met een partij die jou ervan beticht dat je als vooropgezet doel hebt je eigen land te vernietigen?

Quote

Buigen naar links, buigen naar rechts. Niet te diep, niet te ver, maar wel buigen. Meeveren. Meebewegen. Zó deed het CDA het altijd

  1. Weinig is Nederlandser dan bij elke regel die wordt ingevoerd, op zoek te gaan naar de uitzonderingen
    PREMIUM
    column Rob Berends

    Weinig is Nederland­ser dan bij elke regel die wordt ingevoerd, op zoek te gaan naar de uitzonde­rin­gen

    Die intelligente lockdown van ons was al een lastig dingetje in de afgelopen twee maanden. Maar ik krijg het idee dat we met de intelligente exit van de komende maanden nog veel meer moeilijkheden gaan beleven. Best geinig dat uitgerekend de twee machtigste VVD’ers van het land, Mark Rutte en Klaas Dijkhoff, dat donderdagavond in de Tweede Kamer zelf aantoonden.

Columns