Volledig scherm
PREMIUM
Britse oorlogsveteranen onthullen het Dreijeroord Memorial, het nieuwe monument bij het voormalige Hotel Dreijeroord, waar fel gevochten is tijdens de Slag om Arnhem. © Gerard Burgers

De Slag werd verloren, maar de herdenking is niet klein te krijgen

Over de Tweede Wereldoorlog had ik nooit zo nagedacht voor ik naar Arnhem verhuisde. Natuurlijk, ik kende die grote gaten in ons weiland naast de spoorlijn wel. Bomkraters waren het, stille getuigen van de bombardementen die de Duitsers in het laatste oorlogsjaar op het spoor hadden uitgevoerd. 

Je mocht er niet in spelen, niemand wist of alle bommen wel ontploft waren.

Toen ik een jaar of 10 was, zaten er ineens vreemde mensen in de kamer die heel dankbaar keken. De familie Van den Broek was het, uit Arnhem. In de oorlog waren ze geëvacueerd, maandenlang waren ze door mijn grootouders opgevangen op de boerderij.

Ze knepen in mijn wang, klopten goedkeurend op mijn schouders. De jongen wordt al groot, zeiden ze, waarna ik weer buiten kon gaan spelen.

Quote

Is het geen vals sentiment, vragen de sceptici zich af

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. CDA weer groot in de stad? Lastig!
    PREMIUM
    Column Rob Berends

    CDA weer groot in de stad? Lastig!

    Bij het CDA hebben ze grote plannen: ze gaan de steden heroveren. In de afgelopen decennia hebben de christendemocraten zich langzaam maar o zo zeker laten verdrijven uit de steden, verkiezing na verkiezing. Natuurlijk, altijd al was het platteland het heartland van het CDA. Maar dat de partij de steden nu helemaal aan de goddelozen heeft moeten overlaten, zint de nieuwe partijvoorzitter Rutger Ploum niet. Het moet anders.

Columns