Volledig scherm
PREMIUM
Verkiezingsbord voor het CDA langs de A50 bij Wijchen. © Eveline Van Elk

Den Haag kaapt de Statenverkiezingen, maar het is terecht

columnAvond aan avond staan ze in zaaltjes te debatteren. Ze hebben het over woningbouw, over de Gelderse energieplannen of over de vraag of de wolf met de staart tussen de benen de grens met Duitsland moet worden overgejaagd. In hun vrije weekend trekken ze met folders door de Gelderse dorpen en steden. Sommigen hebben vrij genomen van hun werk om wekenlang campagne te kunnen voeren.

Rob Berends

Rob Berends is columnist bij De Gelderlander. Wekelijks belicht hij de achterkant van het nieuws en graag waarschuwt hij voor de allerlaatste maal.
Klik voor eerdere columns

Quote

Het belang van de landelijke politiek is groter dan dat van alle provincies samen

Dapper staan ze te debatteren, vol vuur, goed voorbereid, soms een tikkeltje zenuwachtig. Het is hartverwarmend. Ze weten dat ze geen zetels verdienen met dit verkiezingscircus – op debatten in die rookvrije zaaltjes komt alleen de eigen achterban af. 

Zelden zal iemand een stem hebben gewonnen met zijn briljante standpunt in een debat over de toekomst van het religieus cultureel erfgoed in het Land van Maas en Waal. Of met een doorwrocht opiniestuk over de provinciale bemoeienis met de ecologische verbintenissen tussen het Oostvaarderswold en de randen van de Veluwe. Toch doen ze het, uit ambitie, plichtsbesef of gewoon omdat het nu eenmaal zo hoort.

Ondanks al die inspanningen – waarvoor ze niet genoeg geprezen kunnen worden – worden ook deze provinciale verkiezingen weer volledig gedomineerd door de landelijke politiek. Dat is oneerlijk, zeker. Heel oneerlijk. Jarenlang heb je je ingezet voor de goede zaak, door weer en wind. Je discussieerde over ingewikkelde onderwerpen, waar verder niemand over wil worden lastiggevallen. En dat voor een bescheiden vergoeding.

Heel treurig allemaal, het onrecht slaat je vol in het gezicht.
En toch is dat terecht. Het belang van de landelijke politiek is tegenwoordig veel groter dan dat van alle provincies samen. Natuurlijk: het zou mooi zijn als provinciale politici ook werden beloond of afgerekend op hun prestaties. Helaas voor hen hebben we in Nederland twee verkiezingen gekoppeld: die voor de provincies en die voor de Eerste Kamer. 

Vroeger was dat makkelijker. We hadden met CDA, VVD en PvdA drie grote partijen die altijd wel een meerderheidscoalitie in zowel de Eerste als de Tweede Kamer konden vormen. Maar met de totale versplintering van het politieke landschap is die vanzelfsprekendheid verdwenen. De regering raakt haar meerderheid in de senaat ongetwijfeld kwijt, en is na deze verkiezing aangewezen op steun van oppositiepartijen. Dat is echt veel belangrijker dan de overzichtelijke discussies die in een gemiddeld provinciehuis worden gevoerd. Jammer, onrechtvaardig, en toch logisch.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns