Volledig scherm
PREMIUM
Museum Het Valkhof. © ANP XTRA

Denk groot, vraag meer geld, veel meer van de overheid

columnWie van de overheid geld los wil krijgen, moet groots en meeslepend denken. Kom niet vragen om een paar centen, kom vragen om het grote geld. Iedereen die het politieke bedrijf kent, weet: om een paar ton worden in de vergaderkamers stammenstrijden gevoerd, tientallen miljoenen kun je zo ophalen.

Het heeft een tijd geduurd, maar bij het Nijmeegse museum Het Valkhof hebben ze het inmiddels begrepen. Twintig jaar geleden geopend als een wonder van architectuur, nu omschreven als een ontoegankelijke glazen burcht. Jaren liepen ze daar een beetje in de marge te pruttelen.

Met een onderzoekje hier en een studietje daar. En met een verzoek aan de provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen om een paar miljoen subsidie om Jan Splinter door de winter te helpen. Dat werkte niet. Het museum kreeg te horen dat het de eigen broek maar moest ophouden.

Bij het Belgische onderzoeksinstituut Imec wisten ze wel precies hoe het werkt. Imec diende bij de provincie een plan in om zich in Gelderland te vestigen. Met een rekening van 65 miljoen.

Zonder met de ogen te knipperen. Ik dacht eerst nog dat ze bij Imec in Belgische franken rekenden, maar het bleek wel degelijk om keiharde euro’s te gaan. Het duurde een paar maanden, maar uiteindelijk krijgen ze bij Imec gewoon wat ze vroegen. Omdat ze groots en meeslepend denken.

Ik herinner me hoe Orientalis, het voormalige Bijbels Openluchtmuseum, jaar na jaar geld probeerde los te krijgen van de provincie. Een tonnetje vroegen ze, of anderhalf – daar wil ik vanaf zijn. Vergadering na vergadering werd er aan gewijd, de plannen werden herschreven, aangescherpt en aangevuld. Het ene jaar lukt het, het andere weer niet. Niet omdat de plannen niet goed waren, maar omdat Orientalis te klein dacht en te weinig vroeg, veel te weinig.

Deze week presenteerde Het Valkhof een plan voor 25 miljoen euro. Eindelijk hadden ze geleerd van het verleden. Tegen zo veel geld zal de overheid geen nee meer zeggen.

In het betaald voetbal wisten de slimme zakenjongens dat altijd al. Kleine, sympathieke clubs als FC Wageningen en Veendam gingen failliet na een schuld van een paar ton. Grootverbruikers van overheidssteun als FC Twente en Vitesse bleven bestaan – hun schulden waren zo groot dat niemand ze liet omvallen. Too big to fail heet dat in de wereld van de boven ons gestelden.

Een goede subsidieaanvrager is als een ontwerper van haute couture of als driesterrenrestaurants: maak je producten duurder en duurder en de klandizie stroomt toe. We weten dat de keizer geen kleren aanheeft, maar kleren draagt hij niettemin.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. De wolf zal het grondgebied van de gemeente Arnhem niet betreden, zo werd besloten
  PREMIUM
  column

  De wolf zal het grondge­bied van de gemeente Arnhem niet betreden, zo werd besloten

  Er was deze week zoveel ophef, dat ik niet wist waar ik mijn aandacht op moest richten. Een Nijmeegse antifasciste zei in een camera dat je ‘paf’ moest zeggen als je Thierry Baudet dood wilde hebben, en iedereen werd boos. We waren amper bedaard of we ontdekten dat Thierry een kliklijn voor onderwijzers had opgezet omdat die aan linkse indoctrinatie deden. Een Arnhemse docent gaf zich bij voorbaat aan bij het meldpunt, en iedereen werd boos.
 2. Het raadsel van Thierry Baudet
  PREMIUM
  Column

  Het raadsel van Thierry Baudet

  Toen twee jaar geleden de Kamerverkiezingen in aantocht waren, besloot de Gelderlander alle lijsttrekkers uit te nodigen voor een interview. Nadat na veel bellen, mailen en onderhandelen de grote namen waren vastgelegd, lag er nog een vraag op tafel: vragen we Jan Roos of Thierry Baudet? Beiden hadden een nieuw partijtje opgericht en hoopten op de golven van het ongenoegen over de nasleep van het Oekraïne-referendum de Tweede Kamer binnen te surfen.

Columns