Museum Het Valkhof.
Volledig scherm
PREMIUM
Museum Het Valkhof. © ANP XTRA

Denk groot, vraag meer geld, veel meer van de overheid

columnWie van de overheid geld los wil krijgen, moet groots en meeslepend denken. Kom niet vragen om een paar centen, kom vragen om het grote geld. Iedereen die het politieke bedrijf kent, weet: om een paar ton worden in de vergaderkamers stammenstrijden gevoerd, tientallen miljoenen kun je zo ophalen.

Het heeft een tijd geduurd, maar bij het Nijmeegse museum Het Valkhof hebben ze het inmiddels begrepen. Twintig jaar geleden geopend als een wonder van architectuur, nu omschreven als een ontoegankelijke glazen burcht. Jaren liepen ze daar een beetje in de marge te pruttelen.

Met een onderzoekje hier en een studietje daar. En met een verzoek aan de provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen om een paar miljoen subsidie om Jan Splinter door de winter te helpen. Dat werkte niet. Het museum kreeg te horen dat het de eigen broek maar moest ophouden.

Bij het Belgische onderzoeksinstituut Imec wisten ze wel precies hoe het werkt. Imec diende bij de provincie een plan in om zich in Gelderland te vestigen. Met een rekening van 65 miljoen.

Zonder met de ogen te knipperen. Ik dacht eerst nog dat ze bij Imec in Belgische franken rekenden, maar het bleek wel degelijk om keiharde euro’s te gaan. Het duurde een paar maanden, maar uiteindelijk krijgen ze bij Imec gewoon wat ze vroegen. Omdat ze groots en meeslepend denken.

Ik herinner me hoe Orientalis, het voormalige Bijbels Openluchtmuseum, jaar na jaar geld probeerde los te krijgen van de provincie. Een tonnetje vroegen ze, of anderhalf – daar wil ik vanaf zijn. Vergadering na vergadering werd er aan gewijd, de plannen werden herschreven, aangescherpt en aangevuld. Het ene jaar lukt het, het andere weer niet. Niet omdat de plannen niet goed waren, maar omdat Orientalis te klein dacht en te weinig vroeg, veel te weinig.

Deze week presenteerde Het Valkhof een plan voor 25 miljoen euro. Eindelijk hadden ze geleerd van het verleden. Tegen zo veel geld zal de overheid geen nee meer zeggen.

In het betaald voetbal wisten de slimme zakenjongens dat altijd al. Kleine, sympathieke clubs als FC Wageningen en Veendam gingen failliet na een schuld van een paar ton. Grootverbruikers van overheidssteun als FC Twente en Vitesse bleven bestaan – hun schulden waren zo groot dat niemand ze liet omvallen. Too big to fail heet dat in de wereld van de boven ons gestelden.

Een goede subsidieaanvrager is als een ontwerper van haute couture of als driesterrenrestaurants: maak je producten duurder en duurder en de klandizie stroomt toe. We weten dat de keizer geen kleren aanheeft, maar kleren draagt hij niettemin.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Weinig is Nederlandser dan bij elke regel die wordt ingevoerd, op zoek te gaan naar de uitzonderingen
    PREMIUM
    column Rob Berends

    Weinig is Nederland­ser dan bij elke regel die wordt ingevoerd, op zoek te gaan naar de uitzonde­rin­gen

    Die intelligente lockdown van ons was al een lastig dingetje in de afgelopen twee maanden. Maar ik krijg het idee dat we met de intelligente exit van de komende maanden nog veel meer moeilijkheden gaan beleven. Best geinig dat uitgerekend de twee machtigste VVD’ers van het land, Mark Rutte en Klaas Dijkhoff, dat donderdagavond in de Tweede Kamer zelf aantoonden.

Columns