Hayke Veldman (VVD), een van de weinige Gelderse Tweede Kamerleden.
Volledig scherm
PREMIUM
Hayke Veldman (VVD), een van de weinige Gelderse Tweede Kamerleden. © Paul Rapp

Een weg in de Randstad is altijd belangrijker, een orkest altijd beter, een noodkreet altijd intenser

column Rob BerendsDaar gingen we weer. Gelderland en Overijssel gaan lobbyen in Den Haag. Want: er zijn nu te weinig Tweede Kamerleden die uit het oosten komen. Dus zijn ze een actie begonnen. Minstens 25 Kamerleden moeten uit een van beide provincies komen. Nu zijn dat er zestien.

Om te beginnen: ze hebben gelijk. De machtsverhoudingen in het land zijn zo scheef als wat. Veel te veel Kamerleden komen uit de Randstad. En is dat erg? Ja, dat is erg. 

Je zag het aan de coronasteunpakketten. In Den Haag zagen ze tot voor kort zo vaak een KLM-vliegtuig over hun hoofd vliegen, dat ze daar ten onrechte denken dat de KLM het hart van de Nederlandse economie is. Dus maakten ze in blinde paniek 4 miljard over zonder er fatsoenlijke voorwaarden aan te verbinden.

Quote

De meeste commissies hebben wel wat beters te doen dan door de brochures van de commissa­ris­sen van de Koning van Overijssel en Gelderland te bladeren

  1. Weinig is Nederlandser dan bij elke regel die wordt ingevoerd, op zoek te gaan naar de uitzonderingen
    PREMIUM
    column Rob Berends

    Weinig is Nederland­ser dan bij elke regel die wordt ingevoerd, op zoek te gaan naar de uitzonde­rin­gen

    Die intelligente lockdown van ons was al een lastig dingetje in de afgelopen twee maanden. Maar ik krijg het idee dat we met de intelligente exit van de komende maanden nog veel meer moeilijkheden gaan beleven. Best geinig dat uitgerekend de twee machtigste VVD’ers van het land, Mark Rutte en Klaas Dijkhoff, dat donderdagavond in de Tweede Kamer zelf aantoonden.

Columns