Volledig scherm
PREMIUM
Rob Berends. © Foto Joost Hoving

Fire and fury!

ColumnHet is hommeles tussen Twente en de Achterhoek. De Twenten zitten achter het Achterhoeks winkelend publiek aan. Ineens liep er afgelopen zaterdag een promotieteam uit Enschede met sandwichborden door het winkelcentrum van Winterswijk. Met als boodschap: kom voortaan lekker winkelen in Enschede, door de nieuwe N18 liggen we ineens twintig minuten dichterbij!  Winterswijk boos, want ongepaste actie en lullig enzo. 

En gelijk hebben ze. Als ik wist wat het woord gotspe betekent, zou ik het een gotspe noemen. Want het was de Achterhoek die jarenlang - wat zeg ik: decennialang - voor die weg heeft gelobbyd. En daarna was het de provincie Gelderland die de brandkast opendraaide en er 85 miljoen euro uit viste om de weg te betalen. Ja, Overijssel betaalde ook wat mee, maar dat kwam niet in de buurt van dat bedrag. Om nou de weg die je buurprovincie grotendeels heeft betaald, te gebruiken om daar consumenten weg te kapen, is op zijn minst onbehoorlijk en a-collegiaal. Je zou denken dat ze in Twente na de afgang van Joop Munsterman hun lesje wel geleerd zouden hebben. Niet dus. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dialect: 'De taal van de schaamte'
    PREMIUM
    column

    Dialect: 'De taal van de schaamte'

    Tot mijn twaalfde heb ik niets dan dialect gesproken. Thuis, met vriendjes, bij de voetbalclub - overal praatten we plat. Alleen in de klas op de lagere school schakelden we over op Nederlands, omdat het niet anders kon. Maar de taal van het schoolplein was het dialect. Soms zat er in de klas een nieuw kind, iemand wier ouders in ons dorp waren komen wonen. Import was het. Een stads'n, noemde we zo iemand. Het kind bleek geen dialect te verstaan, laat staan te spreken. Hoogst merkwaardig vond ik dat, een tikje verdacht zelfs. Hoe was zoiets in vredesnaam mogelijk?

Columns