Volledig scherm
PREMIUM
Geen donjon in Nijmegen. © Origineel Jeroen de Groot/Beeldbewerking De Gelderlander

Geen donjon in Nijmegen, dat is Nederland op zijn best

column rob berendsDe schrijver Gabriel Garcia Marquez zou het de kroniek van de aangekondigde dood hebben genoemd. In het Koningslied heet het de dag die je wist dat zou komen. Het onvermijdelijke nieuws kwam deze week tot ons: er komt geen donjon in het Valkhofpark in Nijmegen. Tien jaar van plannenmakerij is gestrand in dat zuigende moeras dat al zoveel projecten heeft opgeslokt.

Rob Berends

Rob Berends is columnist bij De Gelderlander. Wekelijks belicht hij de achterkant van het nieuws en graag waarschuwt hij voor de allerlaatste maal.
Klik voor eerdere columns

Buiten Nijmegen weet niemand wat een donjon is. Het is een gek woord, lelijk zelfs, waarvan de betekenis niet samenvalt met de klank. Bij een donjon zou ik nooit denken aan een middeleeuwse toren – en toch is dat wat het is. In Nijmegen werd dik twee eeuwen terug de Valkhofburcht afgebroken, inclusief dus die donjon. De provincie Gelderland kon de opbrengst van de stenen goed gebruiken - 90.000 guldens vloeiden in de provinciale kas.

In de afgelopen tien jaar laaide het verlangen naar vroeger op in Nijmegen. De donjon moest terug. Er ontspon zich een strijd tussen de fundi’s en de realo’s, de preciezen en de rekkelijken. Er werd zelfs een referendum over gehouden, waarbij de rekkelijken zwaar in de meerderheid waren. Een leuk uitkijktorentje met uitzicht op de hoofdstad van de provincie Gelderland, heel veel Nijmegenaren vonden dat een voortreffelijk idee.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Columns