Hazelworm

COLUMN - Vergeet die Brexit. Er zijn veel belangrijker kwesties die onze aandacht vragen. Neem de immense problemen tussen Groesbeek en Molenhoek. Die waren bijna niet te overzien, maar gelukkig is er nu een oplossing.

Het zit zo: in de spoorkuil tussen Groesbeek en Molenhoek legde de gemeente Groesbeek een nieuw fietspad aan. Of nee, dat is niet helemaal waar. Er lag een zandweggetje en nu is het een verhard fietspad. Mooie route, dwars door de bossen, niks mis mee. Maar daar hadden we buiten de zandhagedis en de hazelworm gerekend. Die hebben daar hun buitenverblijf en je kan daar niet zomaar een fietspad doorheen trekken. Het had misschien wel gemogen maar dan had er eerst een uitvoerig ecologisch onderzoek moeten worden uitgevoerd over de gevolgen.

Op last van het ministerie van Economische Zaken ging het fietspad dicht. De kans dat een wielrenner of een e-biker een worm onder de wielen kreeg - met mogelijk fatale afloop - was te groot. Er ontstond een kwestie van formaat. Het archief van deze krant wemelt van de berichten: fietspad moet dicht, fietspad blijft gesloten, fietspad misschien weer open, geschil over fietspad onoplosbaar.

En toen kwam er een mediator. Het was Co Verdaas. Ooit een blauwe maandag staatssecretaris, nu specialist in onoplosbare kwesties. Hij praatte met iedereen, hij wikte, hij woog, en kwam met zo'n compromis waarmee iedereen zijn gezicht redde en dat toch betrekkelijk absurd is.

Het fietspad mag weer open. Maar dan voorzien van een reptielenwerend kunststoffen scherm van een halve meter hoog over een lengte van 750 meter. Met een dikke rand bovenop, opdat de reptielen zich niet stiekem over het scherm werpen. Ook worden er elf tunnels gegraven. Kost een ton, maar dan heb je ook wat. Als niettemin jaarlijks twintig reptielen - vijftien zandhagedissen en vijf hazelwormen - op het fietspad sneuvelen, zullen alle partijen zich beraden op de ontstane situatie. Mogelijk wordt het fietspad geheel overkapt, misschien worden extra politietroepen ingezet - we weten het niet. Als een ekster een hazelworm opeet in de berm náást het pad, is er trouwens niets aan de hand.

Ik ben dol op beschermde dieren. Ik heb beschermde dieren onder mijn kennissen. Elke avond fladdert een vleermuis voor mijn raam, een steenmarter heeft geprobeerd mijn auto te ontmantelen. Ik begrijp ze heel goed. Maar kunnen ze niet een beetje normaal blijven doen?

Columns