Het raadsel van Thierry Baudet

ColumnToen twee jaar geleden de Kamerverkiezingen in aantocht waren, besloot de Gelderlander alle lijsttrekkers uit te nodigen voor een interview. Nadat na veel bellen, mailen en onderhandelen de grote namen waren vastgelegd, lag er nog een vraag op tafel: vragen we Jan Roos of Thierry Baudet? Beiden hadden een nieuw partijtje opgericht en hoopten op de golven van het ongenoegen over de nasleep van het Oekraïne-referendum de Tweede Kamer binnen te surfen.

Ik koos voor Jan Roos. Een man van het volk, dacht ik, die met zijn brutale, niets ontziende stijl eerder in de smaak zou vallen dan de pedante, zelfingenomen gymnasiast. Twee weken later al wist ik dat ik gefaald had. Bij een bezoek van Baudet en zijn clowneske kameraad Theo Hiddema aan Arnhem hing de aanhang er met de benen uit.

  1. De wolf zal het grondgebied van de gemeente Arnhem niet betreden, zo werd besloten
    PREMIUM
    column

    De wolf zal het grondge­bied van de gemeente Arnhem niet betreden, zo werd besloten

    Er was deze week zoveel ophef, dat ik niet wist waar ik mijn aandacht op moest richten. Een Nijmeegse antifasciste zei in een camera dat je ‘paf’ moest zeggen als je Thierry Baudet dood wilde hebben, en iedereen werd boos. We waren amper bedaard of we ontdekten dat Thierry een kliklijn voor onderwijzers had opgezet omdat die aan linkse indoctrinatie deden. Een Arnhemse docent gaf zich bij voorbaat aan bij het meldpunt, en iedereen werd boos.

Columns