Volledig scherm
PREMIUM
© ROBIN UTRECHT

Het spel van schuld en boete

Column Rob BerendsAls je ergens nog aan ziet dat Nederland een christelijk land is, is het aan het politieke spel dat nu in twaalf steden gespeeld wordt. Dat is gek eigenlijk, de kerken zijn leeggestroomd en de ware christenen zijn nog met weinigen. En toch: de formaties van de nieuwe colleges van Gedeputeerde Staten zijn een spel van schuld en boete.

Voetje voor voetje, o zo voorzichtig, sluipen de politieke partijen in het formatiespel dat nu in de provinciehuizen gespeeld wordt, naar elkaar. Alles is erop gericht niet de schuld van een breuk te krijgen. Want wie de schuld heeft, krijgt de rekening gepresenteerd bij de volgende verkiezingen. 

 1. De wolf zal het grondgebied van de gemeente Arnhem niet betreden, zo werd besloten
  PREMIUM
  column

  De wolf zal het grondge­bied van de gemeente Arnhem niet betreden, zo werd besloten

  Er was deze week zoveel ophef, dat ik niet wist waar ik mijn aandacht op moest richten. Een Nijmeegse antifasciste zei in een camera dat je ‘paf’ moest zeggen als je Thierry Baudet dood wilde hebben, en iedereen werd boos. We waren amper bedaard of we ontdekten dat Thierry een kliklijn voor onderwijzers had opgezet omdat die aan linkse indoctrinatie deden. Een Arnhemse docent gaf zich bij voorbaat aan bij het meldpunt, en iedereen werd boos.
 2. Het raadsel van Thierry Baudet
  PREMIUM
  Column

  Het raadsel van Thierry Baudet

  Toen twee jaar geleden de Kamerverkiezingen in aantocht waren, besloot de Gelderlander alle lijsttrekkers uit te nodigen voor een interview. Nadat na veel bellen, mailen en onderhandelen de grote namen waren vastgelegd, lag er nog een vraag op tafel: vragen we Jan Roos of Thierry Baudet? Beiden hadden een nieuw partijtje opgericht en hoopten op de golven van het ongenoegen over de nasleep van het Oekraïne-referendum de Tweede Kamer binnen te surfen.

Columns