IJsschotsen

Ze waren op tijd weggegaan uit Varik. Het was een eindje rijden, naar het provinciehuis in Arnhem. Ze wisten dat wie te laat vertrekt, door het leven wordt gestraft. Ze gingen voor de geul, het ging weer een dag van hun leven over de geul.

En daar zaten ze dan, een klein groepje bewoners, in de Statenzaal van het Huis der Provincie. Uren moesten ze nog wachten voor ze konden proberen ook de provincie aan hun kant te krijgen.

Het leven was hen niet gunstig gezind, deze woensdagavond. Op de agenda stond de Kadernota Actualisatie Omgevingsvisie en Omgevingsverordening 2018. Bijna twee uur spraken de provinciale politici erover, in die typische taal van ambtenaren en consultants. Als ijsschotsen klotsten de woorden door de zaal, ze raakten de bankjes en kaatsten tegen de muur, de voorzitter werd bijna geraakt.

Quote

Denk aan doorvloei­end geld en buitenland­se actoren.

Wij zijn netwerkstuurders, zei de een. Denk aan doorvloeiend geld en buitenlandse actoren. Mij bevallen de doe-principes drie en vier niet, riep een ander. We moesten ons bekommeren om biodiversiteit als paraplu, de ruimtelijke component, en wat erg van de kaderloosheid.

De gedeputeerde Meijers helderde de zaken op: een omgevingsvisie beschrijft een afwegingskader. De programma's die eronder liggen, zijn cruciaal voor datgene wat we doen. De visie is het vergezicht. De voorzitter mompelde: is het geen tijd voor fixatie van de discussie? Statenleden knikten, een enkeling knikkebolde.

Te langen leste - ik weet niet meer hoe - was het afgelopen. Niemand wist nog wat gezegd was en waarom, maar het was een vruchtbare discussie geweest, dat zeker, het was goed dat men zo openhartig met elkaar had kunnen spreken.

Ik dacht: als je mensen wil weghouden uit het provinciehuis, moet je het zo doen. Je hebt geen portier nodig, geen beveiligingspersoneel, geen slot op de deur, het kan gewoon met woorden.

Na een korte pauze was het zover: de geul in Varik stond op de agenda. De hoogwatergeul waar ze in Varik en Heesselt zo bang voor waren. De geul die er waarschijnlijk niet komt, omdat bijna iedereen tegen is. Alleen de provincie is nog voor. Was het niet beter om ten halve te keren? De Statenleden bedankten de insprekers. Mooi dat ze zo betrokken waren. Interessant, hun betogen. Maar echt, het was nu te vroeg er iets van te vinden. Het proces moest zijn loop hebben, er was nog inspraak mogelijk. Misschien later, misschien zouden ze er dan iets van vinden. Voor nu: bedankt voor uw komst.

Daar gingen ze weer, op de weg terug. Naar Varik, in het hart van Nederland maar aan de rand van Gelderland.

Volledig scherm
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. De wolf zal het grondgebied van de gemeente Arnhem niet betreden, zo werd besloten
  PREMIUM
  column

  De wolf zal het grondge­bied van de gemeente Arnhem niet betreden, zo werd besloten

  Er was deze week zoveel ophef, dat ik niet wist waar ik mijn aandacht op moest richten. Een Nijmeegse antifasciste zei in een camera dat je ‘paf’ moest zeggen als je Thierry Baudet dood wilde hebben, en iedereen werd boos. We waren amper bedaard of we ontdekten dat Thierry een kliklijn voor onderwijzers had opgezet omdat die aan linkse indoctrinatie deden. Een Arnhemse docent gaf zich bij voorbaat aan bij het meldpunt, en iedereen werd boos.
 2. Het raadsel van Thierry Baudet
  PREMIUM
  Column

  Het raadsel van Thierry Baudet

  Toen twee jaar geleden de Kamerverkiezingen in aantocht waren, besloot de Gelderlander alle lijsttrekkers uit te nodigen voor een interview. Nadat na veel bellen, mailen en onderhandelen de grote namen waren vastgelegd, lag er nog een vraag op tafel: vragen we Jan Roos of Thierry Baudet? Beiden hadden een nieuw partijtje opgericht en hoopten op de golven van het ongenoegen over de nasleep van het Oekraïne-referendum de Tweede Kamer binnen te surfen.

Columns