IJsschotsen

Ze waren op tijd weggegaan uit Varik. Het was een eindje rijden, naar het provinciehuis in Arnhem. Ze wisten dat wie te laat vertrekt, door het leven wordt gestraft. Ze gingen voor de geul, het ging weer een dag van hun leven over de geul.

En daar zaten ze dan, een klein groepje bewoners, in de Statenzaal van het Huis der Provincie. Uren moesten ze nog wachten voor ze konden proberen ook de provincie aan hun kant te krijgen.

Het leven was hen niet gunstig gezind, deze woensdagavond. Op de agenda stond de Kadernota Actualisatie Omgevingsvisie en Omgevingsverordening 2018. Bijna twee uur spraken de provinciale politici erover, in die typische taal van ambtenaren en consultants. Als ijsschotsen klotsten de woorden door de zaal, ze raakten de bankjes en kaatsten tegen de muur, de voorzitter werd bijna geraakt.

Quote

Denk aan doorvloei­end geld en buitenland­se actoren.

Wij zijn netwerkstuurders, zei de een. Denk aan doorvloeiend geld en buitenlandse actoren. Mij bevallen de doe-principes drie en vier niet, riep een ander. We moesten ons bekommeren om biodiversiteit als paraplu, de ruimtelijke component, en wat erg van de kaderloosheid.

De gedeputeerde Meijers helderde de zaken op: een omgevingsvisie beschrijft een afwegingskader. De programma's die eronder liggen, zijn cruciaal voor datgene wat we doen. De visie is het vergezicht. De voorzitter mompelde: is het geen tijd voor fixatie van de discussie? Statenleden knikten, een enkeling knikkebolde.

Te langen leste - ik weet niet meer hoe - was het afgelopen. Niemand wist nog wat gezegd was en waarom, maar het was een vruchtbare discussie geweest, dat zeker, het was goed dat men zo openhartig met elkaar had kunnen spreken.

Ik dacht: als je mensen wil weghouden uit het provinciehuis, moet je het zo doen. Je hebt geen portier nodig, geen beveiligingspersoneel, geen slot op de deur, het kan gewoon met woorden.

Na een korte pauze was het zover: de geul in Varik stond op de agenda. De hoogwatergeul waar ze in Varik en Heesselt zo bang voor waren. De geul die er waarschijnlijk niet komt, omdat bijna iedereen tegen is. Alleen de provincie is nog voor. Was het niet beter om ten halve te keren? De Statenleden bedankten de insprekers. Mooi dat ze zo betrokken waren. Interessant, hun betogen. Maar echt, het was nu te vroeg er iets van te vinden. Het proces moest zijn loop hebben, er was nog inspraak mogelijk. Misschien later, misschien zouden ze er dan iets van vinden. Voor nu: bedankt voor uw komst.

Daar gingen ze weer, op de weg terug. Naar Varik, in het hart van Nederland maar aan de rand van Gelderland.

Volledig scherm
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dialect: 'De taal van de schaamte'
    PREMIUM
    column

    Dialect: 'De taal van de schaamte'

    Tot mijn twaalfde heb ik niets dan dialect gesproken. Thuis, met vriendjes, bij de voetbalclub - overal praatten we plat. Alleen in de klas op de lagere school schakelden we over op Nederlands, omdat het niet anders kon. Maar de taal van het schoolplein was het dialect. Soms zat er in de klas een nieuw kind, iemand wier ouders in ons dorp waren komen wonen. Import was het. Een stads'n, noemde we zo iemand. Het kind bleek geen dialect te verstaan, laat staan te spreken. Hoogst merkwaardig vond ik dat, een tikje verdacht zelfs. Hoe was zoiets in vredesnaam mogelijk?

Columns