Tegenstanders van de coronamaatregelen demonstreren tegen het vaccin.
Volledig scherm
PREMIUM
Tegenstanders van de coronamaatregelen demonstreren tegen het vaccin. © BSR Agency

In de zomer was de betere mens al uit het zicht verdwenen. In plaats daarvan kregen we Willem Engel, Thierry Baudet en Maurice de Hond

column Rob BerendsNooit was de lucht deze eeuw blauwer dan in maart. Het coronavirus had ons nog maar net bij de lurven gepakt – voor even was de lucht niet vergeven van vliegtuigen van niets naar nergens. We waren in een lockdown beland, een woord dat in het Nederlands niet eens bestond, en mijmerden af en toe over een betere wereld.

 1. Drie goede voornemens voor de overheid, want er ging in 2020 zoveel mis
  PREMIUM
  column Rob Berends

  Drie goede voornemens voor de overheid, want er ging in 2020 zoveel mis

  Ja, ik heb net als u een pesthekel aan goede voornemens. Overdreven gedoe, alleen maar bedoeld om indruk te maken op de buitenwereld. Dat ik me heb voorgenomen om een maand lang geen alcohol te drinken en chips te eten - zelfs geen cheese onion, snik - houd ik daarom geheim. Wie wél goede voornemens zou moeten maken, is onze overheid. Er ging in 2020 zoveel mis dat het daarvoor hoog tijd is.
 2. De klimaatzaak: we verliezen zolang we denken dat een enkele windmolen en wat zonnepanelen het probleem oplossen
  PREMIUM
  column Rob Berends

  De klimaat­zaak: we verliezen zolang we denken dat een enkele windmolen en wat zonnepane­len het probleem oplossen

  Dolblij waren ze, de mensen van Milieudefensie. En geef ze eens ongelijk: David versloeg Goliath. In de rechtszaal boekten ze een klinkende overwinning op een van de grootste multinationals van de wereld: Shell. Dat bedrijf moet gaan doen wat het al jaren belooft: minder vervuilende rotzooi de lucht inpompen en meer werk maken van het reduceren van broeikasgassen.

Columns