Volledig scherm
PREMIUM
© Eveline Van Elk

In Den Haag bleef het stil, alsof het onheil zich niet reeds aangekondigd had

Column Rob BerendsIn dat hele stikstofdossier deden ze in Den Haag wat ze altijd gewend waren te doen. En daarom ging het gruwelijk mis. De patronen waren vertrouwd: stilzitten, tot kalmte manen, afwachten, een commissie en anderen tot probleemeigenaar uitroepen. 

Toen op 7 november 2018 het Europees Hof van Justitie duidelijk maakte dat de Nederlandse stikstofaanpak zwaar tekortschoot, deden ze in Den Haag niks. Het kón overwaaien immers, de Nederlandse rechter kón nog een ander besluit nemen. Dat gebeurde niet. De Raad van State oordeelde zo scherp dat het hele land stil kwam te liggen.

  1. CDA weer groot in de stad? Lastig!
    PREMIUM
    Column Rob Berends

    CDA weer groot in de stad? Lastig!

    Bij het CDA hebben ze grote plannen: ze gaan de steden heroveren. In de afgelopen decennia hebben de christendemocraten zich langzaam maar o zo zeker laten verdrijven uit de steden, verkiezing na verkiezing. Natuurlijk, altijd al was het platteland het heartland van het CDA. Maar dat de partij de steden nu helemaal aan de goddelozen heeft moeten overlaten, zint de nieuwe partijvoorzitter Rutger Ploum niet. Het moet anders.

Columns