Keutelvondst

In Nederland zijn we overal op voorbereid. Deze week kwam de temperatuur bij toeval boven de 30 graden uit. Onmiddellijk trad het Nationaal Hitteplan in werking. Opgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Met waardevolle tips: drink water, draag luchtige kleding, maak je niet te druk in de hitte en let op elkaar.

Ik sluit niet uit dat we dat zelf ook nog wel hadden kunnen bedenken. Maar we leven nu eenmaal in een land waar iedereen naar de overheid kijkt als er iets misgaat. Dus gedraagt de overheid zich als een zorgende moeder. Eet gezond, drink niet te veel, ga niet met vreemde jongens mee. Draag een lange broek als je bosbessen gaat plukken – horrorteken maken onze bossen onveilig. En we hebben een hitteplan met een waakzaamheidsfase, een voorwaarschuwingsfase en een waarschuwingsfase.

Vorige maand verscheen het wolvendraaiboek. Een draaiboek voor het geval eindelijk een wolf de rijksgrens met Duitsland overschrijdt. Elke maand verschijnt wel ergens een artikel over de wolf die in aantocht is. Vorig jaar was er eentje, maar die vond het nodig terug te gaan naar Duitsland om hem moverende redenen. Daar werd het beest doodgereden.

Nu wachten we dus weer op de wolf die gaat komen. En hebben we een draaiboek. Je zou zeggen dat zoiets uit een paar zinnen kan bestaan. Blijf rechts rijden, probeer de wolf met lichtsignalen te waarschuwen. Misverstandje. In Nederland pakken we dat groter en beter aan. Hier hebben we het Operationeel Draaiboek Wolf, fase 1. Een suikerzoete belofte, deze titel. Na de 62 pagina’s van fase 1 komen er nog vier fases, elk met hun eigen draaiboek.

Fase 1 bevat veel protocollen. Het protocol wolfsspoor, het proftocol wolfsprooi. En het protocol keutelvondst. Daarin staat omschreven hoe omgegaan dient te worden met de behandeling van uitwerpselen die ervan verdacht worden afkomstig te zijn van een wolf. Dat is mooi. Het is goed dat mensen hierover hebben nagedacht. In Nederland kunnen we een bibliotheek vullen met draaiboeken en protocollen.

We hebben een draaiboek voor de bestrijding van inheemse muggen en eentje voor de bestrijding van exotische muggen. En laten we vooral het walvisprotocol niet vergeten. Of beter gezegd: het protocol stranding levende grote walvisachtigen. Geen kwaad woord daarover. Het is mooi dat ze er zijn. We moeten alleen nog zien te voorkomen dat er iets gebeurt waar we niet op zijn voorbereid.

Columns