Krottenwijk

COLUMN - De mannen achter de Atlas voor Gemeenten zijn handige donders. Ze weten dat mensen gek zijn op lijstjes, daarom maken ze elk jaar een top 50 van de beste steden om in te wonen. Ze snappen ook dat je niet ieder jaar hetzelfde lijstje moet presenteren. Daarmee haal je de media nu eenmaal niet.

Dit jaar hadden ze een probleem, want het lijstje leek nogal sterk op dat van vorig jaar. Sterker: er zit sowieso vrij weinig ontwikkeling in. Amsterdam staat - vooral doordat de cultuursector er met honderden miljoenen belastinggeld wordt gespekt - bovenaan en Emmen staat onderaan. Ze hebben daar recent de Moeder aller Dierentuinen gebouwd, maar dat maakt niks uit. Dierentuinen doen er niet toe voor het woongenot. Je geniet niet meer van Emmen als je weet dat de plaatselijke tijger ruimer is gaan wonen.

Emmen blijft laatste. En omdat de regering nooit zal besluiten om het Concertgebouw en De Rode Hoed naar Emmen te verplaatsen, kan Emmen nooit eerste worden. Om toch een beetje in het nieuws te blijven, leverden de heren er dit jaar een vergelijkinkje met tien jaar geleden bij. Daling en stijging, trends en tendensen - dat werkte een stuk beter. Want nu zagen we ineens dat het met Arnhem stukken beter ging: een stijging vanuit de middenmoot naar plek 13. Nijmegen bleek met raketsnelheid de top 10 te zijn binnengedenderd.

Tien jaar geleden - u herinnert zich dat wellicht nog - waren deze steden nog aaneenschakelingen van krottenwijken en achterbuurten. Nu zijn het lieflijke oorden van lust en welstand. Blijdschap alom, de investeringen in de steden hadden hun vruchten afgeworpen. Arnhemse burgemeester Kaiser noemde de resultaten 'bemoedigend'.

Echter. Als we de lijstjes van vijf jaar geleden erbij hadden gepakt in plaats van die van tien jaar geleden, dan hadden we heel anders tegen de zaak aangekeken. Toen stond Nijmegen op dezelfde plek als nu en stond Arnhem nog in de top 10. Na het vertrek van de Bijenkorf, die vertrok omdat de Arnhemse bevolking te weinig peperdure kleding en absurd geprijsd huisraad kocht, daalde de stad flink op de ranglijst. Hadden we déze vergelijking gemaakt, dan had Kaiser iets moeten mompelen over 'grote uitdagingen die voor ons liggen'.

Zo is het leven. Het ligt er maar net aan van welke kant je het bekijkt.

Columns