Maria Valentine

columnDe vooruitgang is een verraderlijk verschijnsel. Vaak komt ze ons tegemoet als een aantrekkelijke dame, gehuld in een fraaie avondjurk. Om zich na een tijdje te ontpoppen als een secreet met een griezelig karakter.

We gaan naar Grave, 29 december 2016. Een schip met een naam uit een Amerikaanse actiefilm, de Maria Valentine, voer per ongeluk door de stuw van Grave. In dichte mist. De stuw was beschadigd, de Maas begon leeg te lopen. Actie was geboden. Om te voorkomen dat ook het Maas-Waalkanaal leeg zou lopen, moesten de sluizen bij Heumen dicht. Zo snel mogelijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dialect: 'De taal van de schaamte'
    PREMIUM
    column

    Dialect: 'De taal van de schaamte'

    Tot mijn twaalfde heb ik niets dan dialect gesproken. Thuis, met vriendjes, bij de voetbalclub - overal praatten we plat. Alleen in de klas op de lagere school schakelden we over op Nederlands, omdat het niet anders kon. Maar de taal van het schoolplein was het dialect. Soms zat er in de klas een nieuw kind, iemand wier ouders in ons dorp waren komen wonen. Import was het. Een stads'n, noemde we zo iemand. Het kind bleek geen dialect te verstaan, laat staan te spreken. Hoogst merkwaardig vond ik dat, een tikje verdacht zelfs. Hoe was zoiets in vredesnaam mogelijk?

Columns