Volledig scherm
Rob Berends. © Joost Hoving

Meldpunt

Eerlijk gezegd dacht ik dat de hoogtijdagen van de meldpunten voorbij waren. Meldpunten, dat was iets uit de tijd dat Geert Wilders nog het nieuws beheerste. Met z'n Polen-meldpunt. En zijn meldpunt over overlast door asielzoekers. Voelt alweer als lang geleden.

Maar deze week kregen we er toch weer een meldpunt bij. En wat voor eentje! Een eendjesvoeren-meldpunt. Een 1 aprilgrap, dacht ik. Maar nee, het is februari en het Nederlands Instituut voor Ecologie maakt zich zorgen over de ecologische waterkwaliteit van de stadswateren. Die wordt bedreigd door allerlei figuren die het zich denken te kunnen permitteren om te pas en te onpas brood in het water te flikkeren.

Quote

Ik las dat het instituut niet de gezellig­heids­voer­ders op de korrel heeft, maar de professio­nals.

Op de site van het instituut zagen we een foto van een plaats delict. Een overduidelijk weldoorvoede eend werkt een stukje brood naar binnen. Kwalijk, dat snapt iedereen. Ik las dat het instituut niet de gezelligheidsvoerders op de korrel heeft, maar de professionals. De mensen die met de auto komen aanscheuren, een hele zak brood over de eenden heen snipperen en snel wegscheuren.

Nu is er dus het meldpunt. Het werkt zo: wie iemand ziet die onbevoegd eendjes aan het voeren is, moet op zijn telefoon meteen naar het meldpunt surfen. Daar kun je de plaats delict aangeven. Bij voorkeur voorzien van de exacte coördinaten van de bewuste locatie, zodat de mensen van het Nederlands Instituut voor Ecologie niet per ongeluk een vijver te ver uitkomen.

Belangrijk is hoe lang het voeren duurt, en hoeveel voer in het water verdwijnt. Die hoeveelheid moet worden uitgedrukt in 'handjes'. Waarbij geldt: een handje is een halve boterham. Zie je 25 handjes brood in het water verdwijnen, dan weet je dus zeker dat iemand een half brood heeft weggesmeten. Het is wel zaak om als melder niet al te veel op te vallen. Lange regenjas aan en een beetje nonchalant om de vijver heen slenteren, dat is het beste.

Het meldpuntenlandschap in Nederland blijkt sowieso een stuk uitgebreider dan ik dacht. Die PVV-meldpunten werken niet meer. Maar verder kun je je een ongeluk melden. We hebben een meldpunt paniekerige koeien, een meldpunt resistente essen, een meldpunt bomenkap, vele meldpunten over overlast in alle vormen, talloze meldpunten voor slachtoffers, een meldpunt volle bussen, niet te verwarren met het meldpunt volle treinen. Helaas is het meldpunt signalering onjuist spatiegebruik er jaren geleden al mee gestopt. Het wachten is nu alleen nog op een meldpunt overbodige meldpunten. Dan is het land helemaal af.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Werkloos? D’ran dankzij Laborijn!
    PREMIUM
    Column Rob Berends

    Werkloos? D’ran dankzij Laborijn!

    Deze week kwam een onderzoek van de Rooie Vrouwen – die bestaan dus nog! – naar buiten. Zij hadden een meldpunt ingesteld voor klachten over de praktijken van Laborijn, de sociale diensten van Doetinchem, Aalten en Oude IJsselstreek schuilgaan. ‘Laborijn’, het woord had alle alarmbellen al moeten laten rinkelen. Sociale diensten die ten prooi vallen aan de fantasienaampjesmaffia – het kan alleen maar slecht aflopen.

Columns