Volledig scherm
PREMIUM
© Foto Raphael Drent

Moderne burenhulp? Ik moet het nog zien

Column Rob BerendsNatuurlijk is het een recept voor problemen: gemeenten die voor elkaar windmolens moeten gaan bouwen. Al een jaar zat ik te wachten op de eerste wethouders die openlijk afstand van dat idee gingen nemen. En, hè hè, deze week waren ze er dan: in Duiven en Westervoort vinden ze het tamelijk ingewikkeld om windmolens voor Arnhem te gaan bouwen.

Quote

Samenwer­king is mooi, maar toch vooral als je er zelf iets aan hebt

Het plan komt uit de koker van Ed Nijpels, de klimaat-tsaar van het land. Nederland is onderverdeeld in dertig regio’s. Gemeenten in zo’n regio moeten samen een allesomvattend plan gaan maken om de opwarming van de aarde af te remmen. Iedereen moet meedoen, wegkijken is geen optie meer, het is alle hens aan dek.

Als een gemeente geen plek heeft voor windmolens omdat toevallig het hele grondgebied al volstaat met prachtige doorzonwoningen, schitterende portiekflats en verrukkelijke bedrijfsverzamelgebouwen, moet een ander bijspringen. De klimaatverandering laat zich nu eenmaal niets gelegen liggen aan gemeentegrenzen. 

  1. Weinig is Nederlandser dan bij elke regel die wordt ingevoerd, op zoek te gaan naar de uitzonderingen
    PREMIUM
    column Rob Berends

    Weinig is Nederland­ser dan bij elke regel die wordt ingevoerd, op zoek te gaan naar de uitzonde­rin­gen

    Die intelligente lockdown van ons was al een lastig dingetje in de afgelopen twee maanden. Maar ik krijg het idee dat we met de intelligente exit van de komende maanden nog veel meer moeilijkheden gaan beleven. Best geinig dat uitgerekend de twee machtigste VVD’ers van het land, Mark Rutte en Klaas Dijkhoff, dat donderdagavond in de Tweede Kamer zelf aantoonden.

Columns