Op de fiets

COLUMN - Graag wil ik de heer Markink danken voor de revival van mijn wielerloopbaan. Zonder hem was mijn conditie nog steeds buitengewoon beroerd geweest. Als hij als gedeputeerde van Sport in Gelderland de Giro-start niet had binnengehaald, sleepte ik me nu nog steeds met veel tegenzin naar de sportschool.

Het ging zo: de doorkomst van de Giro-renners op de Posbank leek me een leuke plek voor een verhaal in de krant. Het is de Alpe d'Huez van Gelderland per slot van rekening. Het is een van de weinige heuveltjes in Gelderland die een beroepsrenner een beetje in zijn benen voelt. Als het ergens spannend werd, zou het hier zijn.

Eén nadeel: je kon er op de wedstrijddag niet met de auto komen, de Posbank is best een steil heuveltje en mijn conditie was er na een sportarme herfst en winter niet zomaar beroerd aan toe, maar buitengewoon beroerd. Kwam ik de Posbank nog wel op zonder een al te paars hoofd te krijgen? Ik had er een hard hoofd in. Straks fietste ik daar puffend en rochelend naar boven en stonden de omstanders me uit te lachen omdat ik het laatste stukje moest lopen. Een huiveringwekkend vooruitzicht.

Trainen. Ik moest snel even trainen. Ik begon een paar rondjes in de omgeving te fietsen en al snel ontdekte ik dat alles wat toerismebaas Jurriaan de Mol op radio en tv laat rondtoeteren over Gelderland, nog steeds waar is. Fiets van Eerbeek over de Imboschweg naar Schaarsbergen en je treft het paradijs aan je voeten. Donkergroene bossen, woeste runderen die onverstoorbaar herkauwend voor je fiets gaan liggen, mysterieuze heidevlaktes - het is er allemaal.

Die zondag leverde de Posbank geen problemen op. Terwijl de renners al lang en breed in Italië zitten en de heer Markink zich boog over de herindeling van Zevenaar en Rijnwaarden, meldde ik me bij een fietsenspeciaalzaak in Arnhem voor een nieuwe racefiets.

We weten nog steeds niet hoeveel geld onze middenstand verdiend heeft aan de Giro. Wetenschappers hadden vooraf met een mengeling van yinyang, Fingerspitzengefühl en econometrie voorspeld dat het 11.850.000 euro zou zijn. In de komende maanden zijn ze hun voorspellingen aan het narekenen en in november weten we hoe het zat. Om aan het juiste bedrag te komen, moeten ze in ieder geval de firma Mantel in Arnhem, specialist in racefietsen, even bellen. Zien fietsen doet fietsen; het blijkt toch te kloppen.

Columns