Pechtold

Alexander Pechtold is als een poolreiziger die met zijn benen op twee uit elkaar drijvende ijsschotsen staat. We kenden hem als de scherpe oppositieleider, ad rem, aanvallend, agressief. Tegenwoordig zien we een defensieve coalitiepoliticus, vergoelijkend en relativerend. De Pechtold van toen en de Pechtold van nu drijven langzaam van elkaar weg.

Toen de Volkskrant maandag met de onthullingen over de leugens van minister Zijlstra kwam, stond Pechtold meteen in de verdedigingsstand. ,,Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet", schamperde hij. De minister kon aanblijven, leugenaar of niet. Ik dacht aan de kritische Pechtold van weleer - een jaar geleden nog maar zou hij op hoge toon hebben gesproken over Zijlstra als minister van Verzonnen Zaken.

Alexander Pechtold is al twaalf jaar een prominent gezicht in de Haagse arena. Hij heeft zijn uiterste houdbaarheidsdatum lang en breed overleefd. Zelf dacht hij dat hij de stap van criticus van de zittende macht naar onderdeel van de zittende macht nog wel kon maken.

Quote

D66 gedraagt zich als de oude adellijke dame die haar juwelen uit een kluis haalt en ze zelf meegeeft aan een inbreker

Volledig scherm
© Joost Hoving

Donderdag was het debat over de afschaffing van het referendum, D66-speerpunt bij uitstek. Pechtold is nooit de grootste fan van de kroonjuwelen van zijn partij geweest. Onderwijs, innovatie, cultuur - daar veert hij van op. Over bestuurlijke vernieuwing zegt hij in elk interview: ,,De kroonjuwelen zijn uit voorraad leverbaar, maar staan even niet in de etalage." Zo gaf hij in de formatie het raadgevend referendum weg. Sybrand Buma en Mark Rutte pakten het dankbaar aan, scheurden het in stukken en gooiden het in zee.

Rob Jetten, het Nijmeegse aanstormende talent van de partij, moest donderdagavond in de Tweede Kamer de hele trucendoos leegschudden om de nieuwe positie te verdedigen. Het wilde niet best lukken. D66 gaat het afschaffen van het raadgevend referendum steunen, omdat de partij liever een bindend referendum wil. Maar een voorstel daarvoor steunt de partij niet omdat er geen meerderheid in het parlement voor is. Die meerderheid zou er wel zijn als D66 voor dat voorstel zou stemmen. Maar dat doet de partij nu net niet.

D66 gedraagt zich als de oude adellijke dame die haar juwelen uit een kluis haalt en ze zelf meegeeft aan een inbreker. Moest ze ze even in een tasje doen? Want, weet u, ze lagen daar maar te liggen, mooi waren ze eigenlijk ook nooit geweest en misschien had hij er een goede bestemming voor?

Misschien had Pechtold in oktober beter minister van Buitenlandse Zaken kunnen worden.

  1. We moeten naar de Achterhoek toe
    PREMIUM
    Column

    We moeten naar de Achterhoek toe

    We moeten met zijn allen naar de Achterhoek toe. Althans: als je er niet al woont. Dan hoeft het niet. Maar alle anderen zijn van harte welkom, roepen de hoge omes en tantes uit de Achterhoek ons al een tijdlang toe. De leegloop van de Achterhoek moet een halt worden toegeroepen. Het kan zo niet langer. De Achterhoek moet het kloppend hart van de maakindustrie worden, topondernemers zat. Deze week vond het pleidooi eindelijk enige weerklank buiten de Achterhoek zelf; EenVandaag wijdde er een fijne reportage aan.

Columns