Volledig scherm
PREMIUM
Rob Berends. © Joost Hoving

Posbank

columnLeve de wethouders die groots en meeslepend durven te leven. Ronald Haverkamp, wethouder voor de VVD in Rheden. De man die een kabelbaan naar de Posbank wil aanleggen. Totaal onhaalbaar natuurlijk - in Nederland leggen we geen kabelbanen aan, en al helemaal niet naar de Posbank. Een fietspad misschien, wellicht een ruiterpad, maar kabelbanen niet. Weet Haverkamp ook wel; ondertussen was het toch een leuk plannetje, waarvoor hij niet genoeg geprezen kan worden.

Hoe dan ook: er is een immens probleem in Rheden: de drukte op de Posbank. Op zondagen waarop de zon schijnt, willen we ernaar toe. Allemaal. Opa die al jaren niet gereden heeft, stuurt beverig omhoog, terwijl motorrijders stuntend omlaag suizen. Daar tussendoor dat hele peloton wielrennende veertigers en vijftigers, vastberaden om geen duimbreed toe te geven aan de tand des tijds. De elektrische fietsers die met hun hervonden pedaalplezier moeiteloos omhoog zoeven. En dan vergeet ik de wandelaars, de kickbikers, de paardenmeisjes, de easybikers en de speedpedaleurs nog. Het is vragen om problemen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Dialect: 'De taal van de schaamte'
    PREMIUM
    column

    Dialect: 'De taal van de schaamte'

    Tot mijn twaalfde heb ik niets dan dialect gesproken. Thuis, met vriendjes, bij de voetbalclub - overal praatten we plat. Alleen in de klas op de lagere school schakelden we over op Nederlands, omdat het niet anders kon. Maar de taal van het schoolplein was het dialect. Soms zat er in de klas een nieuw kind, iemand wier ouders in ons dorp waren komen wonen. Import was het. Een stads'n, noemde we zo iemand. Het kind bleek geen dialect te verstaan, laat staan te spreken. Hoogst merkwaardig vond ik dat, een tikje verdacht zelfs. Hoe was zoiets in vredesnaam mogelijk?

Columns