Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ROBIN UTRECHT

Rekenen met de waarheid om projecten niet te laten sneuvelen door stikstofregels

columnAls je wilt weten hoe Nederland in elkaar steekt, moet je je verdiepen in het grote stikstofspel van Nederland. Het hele land is nu in rep en roer, overal komen bouwprojecten stil te liggen en gaan snelwegen niet door. Op de ministeries in Den Haag zijn zomervakanties uitgesteld en is een taskforce bezig een uitweg uit het moeras te vinden.

In Gelderland waren ze er snel bij en hadden ze begin dit jaar al in de gaten dat die doortrekking van de A15 van Ressen naar Zevenaar wel eens kon sneuvelen. Want: stikstofuitstoot op kwetsbare natuur in de Betuwe.

Omdat we in Nederland nog niet toe zijn aan het inkrimpen van de veestapel, moest het via een andere route. Via een list. Eentje die dit voorjaar is uitgewerkt in zeventien rapporten. Het ging als volgt: op de nieuwe weg gaan auto’s rijden. Auto’s betekent uitlaatgassen en dat betekent stikstof. Meer stikstof dan nu.

  1. CDA weer groot in de stad? Lastig!
    PREMIUM
    Column Rob Berends

    CDA weer groot in de stad? Lastig!

    Bij het CDA hebben ze grote plannen: ze gaan de steden heroveren. In de afgelopen decennia hebben de christendemocraten zich langzaam maar o zo zeker laten verdrijven uit de steden, verkiezing na verkiezing. Natuurlijk, altijd al was het platteland het heartland van het CDA. Maar dat de partij de steden nu helemaal aan de goddelozen heeft moeten overlaten, zint de nieuwe partijvoorzitter Rutger Ploum niet. Het moet anders.

Columns