Volledig scherm
PREMIUM
Mark Rutte. © ANP

Rutte 2.0

columnHet knappe van Mark Rutte, zo vertelden Gelderse VVD'ers me ooit, is dat hij álles onthoudt. Je hoeft hem maar één keer te vertellen hoe de zaken in Gelderland er voor staan en eenmaal op een podium beland weet hij het na te vertellen alsof hij er zelf bij was. En inderdaad: bij de universiteit van Wageningen zag ik hem een verhoginkje beklimmen en Gelderse kwesties bespreken of hij er elke dag mee te maken had. 

Toen Rutte vorig jaar on tour was voor de verkiezingen, belandde hij ook bij De Gelderlander. En waar andere lijsttrekkers graag vooraf wilden weten over welke onderwerpen we het gingen hebben, bleef het vanuit de VVD stil. Rutte wist het allemaal wel. En dat klopte: op iedere vraag had hij een antwoord, uit het blote hoofd. 

 1. De wolf zal het grondgebied van de gemeente Arnhem niet betreden, zo werd besloten
  PREMIUM
  column

  De wolf zal het grondge­bied van de gemeente Arnhem niet betreden, zo werd besloten

  Er was deze week zoveel ophef, dat ik niet wist waar ik mijn aandacht op moest richten. Een Nijmeegse antifasciste zei in een camera dat je ‘paf’ moest zeggen als je Thierry Baudet dood wilde hebben, en iedereen werd boos. We waren amper bedaard of we ontdekten dat Thierry een kliklijn voor onderwijzers had opgezet omdat die aan linkse indoctrinatie deden. Een Arnhemse docent gaf zich bij voorbaat aan bij het meldpunt, en iedereen werd boos.
 2. Het raadsel van Thierry Baudet
  PREMIUM
  Column

  Het raadsel van Thierry Baudet

  Toen twee jaar geleden de Kamerverkiezingen in aantocht waren, besloot de Gelderlander alle lijsttrekkers uit te nodigen voor een interview. Nadat na veel bellen, mailen en onderhandelen de grote namen waren vastgelegd, lag er nog een vraag op tafel: vragen we Jan Roos of Thierry Baudet? Beiden hadden een nieuw partijtje opgericht en hoopten op de golven van het ongenoegen over de nasleep van het Oekraïne-referendum de Tweede Kamer binnen te surfen.

Columns