Schone stoep

Ik had niet eerder van het eigen-stoep-eerst-principe gehoord, maar het blijkt te bestaan. Enkele bewoners van de Koningstraat in Beuningen informeerden bij de gemeente of de stoep niet aan de andere kant van de weg kon komen te liggen. Bij hen in de buurt is een asielzoekerscentrum voorzien en nu dreigde het risico dat asielzoekers over hun stoep zouden lopen naar het centrum van Beuningen. Aan hún kant van de straat. Dat zou desastreuze gevolgen hebben. Voor je het wist, zouden de asielzoekers zich dag na dag op het trottoir bevinden.

De gemeente wees het verzoek af, omdat de stoep van de Koningstraat hoort bij ‘de padenstructuur van de wijk’. Wethouder Piet de Klein liet in deze krant nog wel optekenen dat hij moeite met het verzoek had, maar daar liet hij het bij.

Het leek me een understatement. Een verzoek de stoep weg te halen omdat je geen asielzoekers voor je huis wilt zien, is een stap in de ontmenselijking van asielzoekers. Het is een stap in een proces dat in Nederland door ultrarechtse krachten onvermoeibaar draaiend wordt gehouden. Ze hebben een eigen taal ontwikkeld, waarin asielzoekers asieleisers heten. Afrikanen die verdrinken als ze per boot de Middellandse Zee proberen over te steken, worden gniffelend dobbernegers genoemd. De komst van vluchtelingen zou deel uitmaken van een plan van de boven ons gestelde elites voor ‘volksvervanging’ of ‘omvolking’. Je kunt het dag na dag lezen op obscure websites.

Hoe je kunt ontsporen als je al te veel gaat geloven in de spoken in je hoofd, bewijst Edwin Wagensveld, de voorman van Pegida Nederland. Een halfjaar geleden demonstreerde hij ieder weekend wel ergens in Nederland tegen een asielzoekerscentrum. In Ede arresteerde een overijverige agent hem omdat hij een roze varkensmutsje op zijn hoofd zette. Daarna besloot hij elk weekend met een varkensmutsje op te gaan lopen, in de hoop dat er ergens moslims heel boos over werden. Dat lukte niet. De betogingen hadden geen effect. Er kwam wat raar volk op af; even obscure antifascisten hielden tegendemonstraties. Tegenwoordig zwerft Wagensveld in een raar Russisch uniform door de bossen langs de grens van Bulgarije om eigenhandig vluchtelingen te stoppen.

Als je maar genoeg rare verhalen leest, ga je vanzelf denken dat iedere asielzoeker jouw vijand is. En ga je op een dag denken dat het eigenlijk best redelijk is om de gemeente te verzoeken je stoep asielzoekersvrij te houden.

Columns