Volledig scherm
PREMIUM
Bij 4Pet Recycling in Arnhem worden petflessen verzameld en vermalen tot een grondstof voor nieuwe producten. © ANP

Statiegeld

Toen ik deze zomer in Berlijn was, miste ik iets in het straatbeeld. Ik kon er niet meteen de vinger op leggen, maar er ontbrak iets. Ineens drong het tot me door: waar waren de platgetrapte blikjes en plastic flesjes die je in Nederland overal ziet? Waar was het zwerfvuil dat hier stad en land ontsiert? Het was er niet. Berlijn zit onder de graffiti, maar blikjes en plastic flessen zwerven vrijwel nergens rond.

En dat is verklaarbaar: in Duitsland heffen ze niet alleen statiegeld op grote flessen, maar ook op kleintjes. En op blikjes. Iets wat geld waard is, gooi je niet op straat. Als je het toch doet, is er altijd iemand die het zich niet kan veroorloven het te laten liggen. In Berlijn zie je overal mannen rondfietsen met aan hun stuur enorme boodschappentassen vol plastic flessen. Ze schuimen straten en vuilnisbakken af op zoek naar statiegeld. Een fraai gezicht is het niet, mensen die voor de aanvulling op hun inkomen aangewezen zijn op het afval van anderen.

  1. We moeten naar de Achterhoek toe
    PREMIUM
    Column

    We moeten naar de Achterhoek toe

    We moeten met zijn allen naar de Achterhoek toe. Althans: als je er niet al woont. Dan hoeft het niet. Maar alle anderen zijn van harte welkom, roepen de hoge omes en tantes uit de Achterhoek ons al een tijdlang toe. De leegloop van de Achterhoek moet een halt worden toegeroepen. Het kan zo niet langer. De Achterhoek moet het kloppend hart van de maakindustrie worden, topondernemers zat. Deze week vond het pleidooi eindelijk enige weerklank buiten de Achterhoek zelf; EenVandaag wijdde er een fijne reportage aan.

Columns