Volledig scherm
PREMIUM
Bij 4Pet Recycling in Arnhem worden petflessen verzameld en vermalen tot een grondstof voor nieuwe producten. © ANP

Statiegeld

Toen ik deze zomer in Berlijn was, miste ik iets in het straatbeeld. Ik kon er niet meteen de vinger op leggen, maar er ontbrak iets. Ineens drong het tot me door: waar waren de platgetrapte blikjes en plastic flesjes die je in Nederland overal ziet? Waar was het zwerfvuil dat hier stad en land ontsiert? Het was er niet. Berlijn zit onder de graffiti, maar blikjes en plastic flessen zwerven vrijwel nergens rond.

En dat is verklaarbaar: in Duitsland heffen ze niet alleen statiegeld op grote flessen, maar ook op kleintjes. En op blikjes. Iets wat geld waard is, gooi je niet op straat. Als je het toch doet, is er altijd iemand die het zich niet kan veroorloven het te laten liggen. In Berlijn zie je overal mannen rondfietsen met aan hun stuur enorme boodschappentassen vol plastic flessen. Ze schuimen straten en vuilnisbakken af op zoek naar statiegeld. Een fraai gezicht is het niet, mensen die voor de aanvulling op hun inkomen aangewezen zijn op het afval van anderen.

  1. Werkloos? D’ran dankzij Laborijn!
    PREMIUM
    Column Rob Berends

    Werkloos? D’ran dankzij Laborijn!

    Deze week kwam een onderzoek van de Rooie Vrouwen – die bestaan dus nog! – naar buiten. Zij hadden een meldpunt ingesteld voor klachten over de praktijken van Laborijn, de sociale diensten van Doetinchem, Aalten en Oude IJsselstreek schuilgaan. ‘Laborijn’, het woord had alle alarmbellen al moeten laten rinkelen. Sociale diensten die ten prooi vallen aan de fantasienaampjesmaffia – het kan alleen maar slecht aflopen.

Columns