Toilettenstrijd

Het cijfer is de smeerolie van de politiek. Omdat we de letters van de autoriteiten niet meer zomaar vertrouwen, hebben ze cijfers nodig. Het liefst een cijfer met veel nullen.

D66 in Arnhem stelde deze week voor om de scheiding tussen heren- en damestoiletten in het stadhuis van Arnhem op te heffen. Daarmee zou recht gedaan worden aan de gevoelens van transgenders en mensen met een genderambivalente identiteit, zoals wetenschappers dat noemen. Transgenders vinden het niet prettig als ze moeten kiezen tussen een mannen- en een vrouwentoilet. En daarom moet dat onderscheid verdwijnen. In Utrecht en Amsterdam hebben ze al toiletten voor iedereen.

Nu is Arnhem aan de beurt. In Nederland zou zeker 1 op de 25 inwoners zich niet thuis voelen in het hokje man of vrouw. In Arnhem al gauw 6.000 mensen, beweerde D66-raadslid Suzan Kemperman.

6.000! Wat een enorm aantal. Ik voelde me beschaamd; hoe had het kunnen gebeuren dat de omvang van deze groep in Arnhem me volledig ontgaan was? Ik ging op zoek naar de bron van dit cijfer. Met enige moeite was die te vinden: het getal was gebaseerd op een studie uit 2006, die met veel mitsen en maren was omgeven en waarvan de resultaten enorm afweken van die van andere onderzoeken.

Vrijwel alle deskundigen komen tot veel lagere cijfers. Neurobioloog Dick Swaab schat het op 1 op 10.000, andere studies komen tot vergelijkbare cijfers. Als we van die cijfers uitgaan, zou het in Arnhem gaan om vijf tot vijftien mensen, van wie het dan weer de vraag is hoevelen van hen ooit in het stadhuis van Arnhem naar het toilet willen.

De kans bestaat dat de emancipatie van de één hier in botsing komt met de emancipatie van de ander. Veel vrouwen – misschien wel meer dan vijftien in Arnhem – voelen zich niet op hun gemak als ze in dezelfde openbare toiletruimtes zijn als mannen. Ik ken vrouwen die een toilet mijden zodra het risico bestaat dat een man over de bril heeft geplast. Ze kunnen bovendien tijdens het bijwerken van de eyeliner niet meer onbekommerd over mannen praten, als de heren in dezelfde ruimte mee staan te luisteren.

Natuurlijk, natuurlijk: het gaat D66 helemaal niet om die cijfers. Het gaat om het idee, om het principe, het symbool. Niets is belangrijker dan symboolpolitiek, vraag het de VVD met zijn 130 kilometer-fetisj. Daarvoor zijn alle middelen geheiligd, ook een paar nullen te veel.

Columns