Volledig scherm
PREMIUM
Rob Berends. © Joost Hoving

Traditie

CoilumnAls je in Nederland ergens het woordje 'traditie' op weet te plakken, is je kostje gekocht. Een traditie is een heilig relikwie geworden, dat alleen nog met eerbied mag worden behandeld. Neem het afsteken van vuurwerk. Doen we pas sinds vijftig jaar. En toch: traditie.

Er is geen land ter wereld waar met de jaarwisseling zo veel gewonden vallen als in Nederland. Elk jaar opnieuw verliezen vooral jongeren ogen en handen; chirurgen en oogartsen draaien overuren. Zou je horen van een ver buitenland waar bij een lokale traditie duizend gewonden vielen, dan zou je meewarig je hoofd schudden, verbijsterd over zoveel achterlijke folklore. Niets ligt meer voor de hand dan dat Nederland een einde te maken aan dit verschijnsel.

 1. Het raadsel van Thierry Baudet
  PREMIUM
  Column

  Het raadsel van Thierry Baudet

  Toen twee jaar geleden de Kamerverkiezingen in aantocht waren, besloot de Gelderlander alle lijsttrekkers uit te nodigen voor een interview. Nadat na veel bellen, mailen en onderhandelen de grote namen waren vastgelegd, lag er nog een vraag op tafel: vragen we Jan Roos of Thierry Baudet? Beiden hadden een nieuw partijtje opgericht en hoopten op de golven van het ongenoegen over de nasleep van het Oekraïne-referendum de Tweede Kamer binnen te surfen.
 2. Werkloos? D’ran dankzij Laborijn!
  PREMIUM
  Column Rob Berends

  Werkloos? D’ran dankzij Laborijn!

  Deze week kwam een onderzoek van de Rooie Vrouwen – die bestaan dus nog! – naar buiten. Zij hadden een meldpunt ingesteld voor klachten over de praktijken van Laborijn, de sociale diensten van Doetinchem, Aalten en Oude IJsselstreek schuilgaan. ‘Laborijn’, het woord had alle alarmbellen al moeten laten rinkelen. Sociale diensten die ten prooi vallen aan de fantasienaampjesmaffia – het kan alleen maar slecht aflopen.

Columns