Uitvreters

COLUMN - Zitten wij hier in de randen van het land de hobby's van de grachtengordelelite te financieren? Is het niet schandalig dat de culturele subsidies voor het overgrote deel bij die uitvreters in de Randstad terecht komen?

In de Tweede Kamer hadden ze het daar deze week weer eens over. Het is een ritueel zodra de verdeling van de cultuursubsidies bekend is. In Amsterdam is code rood van kracht: stortbuien vol euro's. Je kunt er bijna geen experimentele toneelgroep oprichten of vanuit Den Haag is de eerste overschrijving al binnen. In de rest van de Randstad regent het, in Gelderland druppelt het nog wat na en in Drenthe en Zeeland krijgen ze helemaal niets. Bijna 70 procent van het geld komt neer in Zuid- en Noord-Holland, de rest is voor de overige gewesten. Logisch, want de leden van de Raad voor Cultuur, die over de verdeling adviseren, wonen vooral in Amsterdam.

Het is niet eerlijk, vindt de Tweede Kamer, want nog geen 40 procent van de mensen woont in die provincies. Minister Bussemaker knikte begripvol. Zo gaat dat al sinds mensenheugenis en er verandert nooit iets. In Duitsland is het niet anders. Voor ons begint Duitsland vlak over de grens, in Elten en Kranenburg. Voor de Duitsers eindigt het daar.

In Amsterdam vinden ze dat de verdeling nog best wat oneerlijker kan. Het Rijksmuseum, dat bakken met geld binnenhaalt door beroemde schilderijen aan een muur te hangen, vroeg doodleuk een miljoen euro subsidie extra. Asociaal, vond VVD-Kamerlid Michiel van Veen. Zo krijgen ze elders nog minder. Amsterdamse handelsgeest, vindt het museum.

In Den Haag is wel geprobeerd het anders te doen. Het Nationaal Historisch Museum zou in Arnhem komen, en niet in Amsterdam of Den Haag. Dat was lef van Ronald Plasterk, toen minister van Cultuur. Helaas stelde hij twee randstedelijke directeuren aan die enorm schrokken toen ze Utrecht voorbij waren. Bij Ede begon het al naar mest te stinken, en in de bossen rond Arnhem zaten overal dieren, spechten en eekhoorns en zo, wat was dat daar allemaal? Dat museum kwam er niet en nu is alles bij het oude.

In Gelderland zelf werkt het precies zo. Vanuit Aalten en Harderwijk werd al zo vaak alarm geslagen. Alle Gelderse subsidies belandden altijd maar bij die verwende nietsnutten in Arnhem en Nijmegen, maar voor vitale plattelandsactiviteiten als klepperklumpen en midwinterhoornblazen was nooit geld. Elke hoofdstad krijgt meer dan ze verdient.

In Amsterdam geldt code rood: stortbuien vol euro's.

Columns