Verhuizen

Deze week hadden we er weer eentje. Een vertrekdreigertje. Als de gemeenteraad van Arnhem geen geld uittrekt voor een nieuw onderkomen van Introdans en toneelgroep Oostpool, zouden de dansers en toneelspelers Arnhem wel eens kunnen verlaten. Elders in het oosten zitten de wethouders van cultuur te popelen om een danspaleis of een toneelarena te bouwen. De bouwvakkers zitten al in hun busjes te wachten op een teken van die wethouders.

Althans, dat beweerde de Arnhemse wethouder Gerrie Elfrink. De gemeenteraad moest snel instemmen met de nieuwe huisvesting, want anders ging het onherroepelijk mis. De heren en dames raadsleden moesten ook dat dekselse Amsterdam niet vergeten. Daar wemelt het nu al van de cultuurtypjes en voor je het weet, nemen ze onze artiesten er gewoon bij. Massa trekt massa aan, dat is algemeen bekend.

Dreigen met vertrekken om je zin te krijgen, is van alle tijden. Kinderen zijn er bedreven in. 'Als ik de nieuwe PlayStation niet krijg, loop ik weg, hoor'.

Topmannen van grote bedrijven, de zogenaamde CEO's, zijn volwassen kinderen. „Als jullie mijn bonus willen afpakken, ga ik met mijn héle bedrijf naar Ierland. Daar doen ze niet zo moeilijk. Of de Maagdeneilanden. Mij maakt het niet uit. Het is jullie keus."
In de voetbalwereld is het een goed gebruik op zijn tijd te dreigen met vertrek. NEC, De Graafschap, Vitesse, ze speculeerden er alledrie al op. Hij ging met De Graafschap desnoods naar Almere als dat nieuwe stadion in Doetinchem er niet zou komen, zei voorzitter Hylke Enzerink in de jaren 90.

De directie van NEC suggereerde dit jaar nog dat de club ook best in Beuningen kon gaan spelen, in een nieuw stadion. Wilde de gemeente dat niet? Dan kon ze het beste de vraagprijs voor De Goffert flink laten zakken. De Russen die Vitesse bezitten, wilden ook graag GelreDome kopen. Zou dat niet lukken, dan konden ze natuurlijk altijd nog een stadion in de Betuwe bouwen. Ze zeiden het er maar even bij.

Natuurlijk gaan Oostpool en Introdans nergens heen. Er zijn geen wethouders die met bankbiljetten staan te wapperen. Als ze het zouden doen, zouden ze op blokkades van het ministerie van Cultuur en de provincie Gelderland stuiten. We moeten het de wethouder maar niet kwalijk nemen. Het is een uiting van machteloosheid.

Columns