Vooruitgang

Wageningen en Appelscha zijn in een bikkelharde strijd verwikkeld. Wie heeft als eerste het zelfsturende voertuig op de weg in Nederland? Beide plaatsen sturen af en toe een persbericht de wereld in, waarin ze hun bijdrage aan de vooruitgang licht ronkend beschrijven.

Ik wil de pret niet bederven, maar in Appelscha en in Wageningen hebben ze gewoon een gereedstaand voertuig gekocht: de EZ10 van Easy Mile, een Frans bedrijf. In Lausanne en in Finland, in Japen en Qatar, overal zijn ze ermee aan het testen. Het is een kwestie van de vraagprijs betalen en de EZ10 komt jouw kant op. Een collega noemt het ding consequent een rijdend bushokje, maar het is een echte minishuttle.

De EZ-10 is, als wij de boven ons gestelden moeten geloven, de oplossing voor zo goed als al onze problemen. In Wageningen zorgt hij voor een innovatief vestigingsklimaat. Doordat het voertuig er met 10 kilometer per uur voortsukkelt op het terrein van de Wageningen Universiteit, gaan grootindustriëlen er grond kopen. En in Appelscha is het dé oplossing voor de desolate onbereikbaarheid van het Friese platteland. Daar hebben ze de bussen wegbezuinigd. Die waren niet meer van deze tijd. Maar nu dan het zelfrijdend voertuig. Dat moet mensen van het kloppend hart van Appelscha naar een natuurgebied brengen. Althans, dat is de bedoeling.

Deze week was de eerste rit, met een steward aan boord, over het fietspad. Dat ging niet naar wens - fietsers klaagden dat het bushok op wielen hen probeerde te torpederen en niet reageerde als ze hem uitscholden. „Uitwijken is niet hun sterkste kant", erkende een woordvoerster van de gemeente Ooststellingwerf. Ze hebben er nu het ding even van de weg gehaald, om bij te komen van de schrik. Maar binnenkort gaat hij weer. Om fietsers te waarschuwen, zullen mannen met vlaggen tegemoetkomende fietsers waarschuwen. Als dat ook niet helpt, wordt misschien het fietspad verbreed.

Je zou denken dat ze in Appelscha voor de prijs van de EZ10, de steward en de mannen met vlaggen makkelijk tien tweedehands buurtbussen twintig jaar kunnen laten rondrijden. Maar de vooruitgang is nu eenmaal niet goedkoop.

Columns