Volledig scherm
PREMIUM
Vakantiepark de Groene Heuvels gaat toch een "Polenpark" worden. © Eveline Van Elk

Waar mogen de Polen wonen?

columnDat hele idee van dat grenzeloze verkeer van personen in de Europese Unie begint tegen zijn grenzen aan te lopen. Polen, Roemenië en Bulgarije raken hun talentvolle jongeren kwijt aan de kassen en distributiecentra in West-Europa. En hier groeit het ongenoegen. Elk plan om seizoenarbeiders aan woonruimte te helpen, stuit op weerstand. Dat kan onmogelijk allemaal de bedoeling zijn geweest.

De gemeente Neder-Betuwe ziet wel iets in een plan voor een chaletpark in Kesteren. Vijfhonderd arbeidsmigranten zouden er kunnen wonen, paar winkeltjes erbij – goede oplossing. Niet doen, vindt een groep omwonenden. Zo veel migranten bij elkaar op een park kan alleen maar tot ellende leiden. Die gasten gaan samenklitten, wildplassen, wildparkeren, trays bierblikken leegdrinken – ach, we kennen al die Oost-Europese gebruiken wel.

Onderbrengen in gewone woonwijken? Nee zeg, slecht idee. Groepen Polen als buren, in Tiel gruwen ze ervan. Leidt alleen maar tot gedoe. De Polen draaien te harde muziek, parkeren hun auto’s op de plek waar een Tielenaar recht op dacht te hebben en snappen zo weinig van het Tielse afvalbeleid dat ze van arrenmoede al hun afval in de tuin kieperen. Tiel heeft maatregelen genomen om de verpolisering van de wijken aan banden te leggen.

Huisvesten op vakantieparken dan? Nee zeg, slecht idee. Vakantieparken zijn er voor vakantiegangers. Als we hadden gewild dat het woonwijken zouden worden, hadden we er wel woonwijken van gemaakt. In gemeenteraden worden voorstellen aangenomen om de buitenlandse arbeiders de parken uit te jagen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. De wolf zal het grondgebied van de gemeente Arnhem niet betreden, zo werd besloten
  PREMIUM
  column

  De wolf zal het grondge­bied van de gemeente Arnhem niet betreden, zo werd besloten

  Er was deze week zoveel ophef, dat ik niet wist waar ik mijn aandacht op moest richten. Een Nijmeegse antifasciste zei in een camera dat je ‘paf’ moest zeggen als je Thierry Baudet dood wilde hebben, en iedereen werd boos. We waren amper bedaard of we ontdekten dat Thierry een kliklijn voor onderwijzers had opgezet omdat die aan linkse indoctrinatie deden. Een Arnhemse docent gaf zich bij voorbaat aan bij het meldpunt, en iedereen werd boos.
 2. Het raadsel van Thierry Baudet
  PREMIUM
  Column

  Het raadsel van Thierry Baudet

  Toen twee jaar geleden de Kamerverkiezingen in aantocht waren, besloot de Gelderlander alle lijsttrekkers uit te nodigen voor een interview. Nadat na veel bellen, mailen en onderhandelen de grote namen waren vastgelegd, lag er nog een vraag op tafel: vragen we Jan Roos of Thierry Baudet? Beiden hadden een nieuw partijtje opgericht en hoopten op de golven van het ongenoegen over de nasleep van het Oekraïne-referendum de Tweede Kamer binnen te surfen.

Columns