Hubert Bruls (links) en Ahmed Marcouch (tweede van rechts).
Volledig scherm
PREMIUM
Hubert Bruls (links) en Ahmed Marcouch (tweede van rechts). © Paul Rapp

We besloten door het coronavirus pardoes om de democratie af te schaffen

column Rob BerendsToen het coronavirus Nederland bereikte, schrokken we zo erg dat we pardoes besloten de democratie af te schaffen. Voor even begreep ik dat - afstand houden, natuurlijk - maar zoals wel vaker in Nederland schoten we ook nu door. 

Op 12 maart ging het land op slot, in de intelligente lockdown van Mark Rutte. Dat klonk kordaat, maar dat was het eigenlijk niet. Het kabinet stelde geen noodwet op, maar besloot naar goed Nederlands recept de handhaving van de regels bij regio’s neer te leggen via noodverordeningen. De macht is in handen van de 25 voorzitters van Veiligheidsregio’s, organisaties waar u tot dusver nog niet van gehoord had. 

Die 25 voorzitters zijn burgemeesters van grote steden, in Gelderland Ahmed Marcouch (Arnhem), Hubert Bruls (Nijmegen) en Ton Heerts (Apeldoorn). Als zij een gebied willen afsluiten, doen ze dat. 

Quote

Nu het ernaar uitziet dat wij en het coronavi­rus misschien nog wel jarenlang in elkaars gezelschap zullen doorbren­gen, wordt het tijd om weer normaal te doen

  1. Weinig is Nederlandser dan bij elke regel die wordt ingevoerd, op zoek te gaan naar de uitzonderingen
    PREMIUM
    column Rob Berends

    Weinig is Nederland­ser dan bij elke regel die wordt ingevoerd, op zoek te gaan naar de uitzonde­rin­gen

    Die intelligente lockdown van ons was al een lastig dingetje in de afgelopen twee maanden. Maar ik krijg het idee dat we met de intelligente exit van de komende maanden nog veel meer moeilijkheden gaan beleven. Best geinig dat uitgerekend de twee machtigste VVD’ers van het land, Mark Rutte en Klaas Dijkhoff, dat donderdagavond in de Tweede Kamer zelf aantoonden.

Columns