De Raad van State
Volledig scherm
PREMIUM
De Raad van State © ANP

Willen we echt dat de rechter de bondgenoot is van de overheid en de tegenstander van de burgers?

column Rob BerendsNatuurlijk is het een ramp, die hele toeslagenaffaire. Een overheid die willens en wetens burgers dwarszit en discrimineert en de vingers in de oren doet om redelijke argumenten niet te horen. En die jarenlang loog en bedroog hoe het werkelijk in elkaar zat. Beetje bij beetje wordt de omvang van het bedrog duidelijk. 

 1. Nederland is een land tjokvol regels die niemand ooit controleert
  PREMIUM
  Ontstane situaties

  Nederland is een land tjokvol regels die niemand ooit contro­leert

  Dat hele verhaal over die omgevingsdiensten die vrijwel nooit een boete opleggen aan milieuboeven verbaasde me niks. Integendeel, het is zo Nederlands als maar kan. We leven in een wonderlijk land: een land vol regels, bóórdevol regels. Een land waar elke dag regels bijkomen, moeilijke en makkelijke, prettige en akelige, logische en onnavolgbare. En tegelijk een land waar zo ontzettend vaak niemand die regels controleert.
 2. De woonprotesten zijn typisch Nederlands: iedereen omarmt er zijn eigen waarheid
  PREMIUM
  Ontstane Situaties

  De woonprotes­ten zijn typisch Nederlands: iedereen omarmt er zijn eigen waarheid

  Die woonprotesten konden wel eens heel groot worden, dacht ik argeloos. Ze hadden het in zich om briesende volksmassa's op de been te brengen. Ga maar na: de woningprijzen gaan door het dak, twintigers komen niet aan een huis en bivakkeren in een zolderkamertje bij hun ouders en de prinsjes Bernhard Junior, Mandemakers en Sorosjes van deze wereld kopen achteloos straat na straat op.