Volledig scherm
Rozendaal vierde afgelopen zondag bij het kasteel het 200-jarig bestaan van de gemeente tijdens de jaarlijkse Buitendag. © Gerard Burgers

De kleinste gemeente blijft zelfstandig, en mag zelfs een nieuwe burgemeester

ROZENDAAL - Rozendaal blijft nog jaren de kleinste gemeente op het vasteland van Nederland. Het opheffingsspook dat traditioneel in Rozendaal opduikt, is verdwenen. 

De miniatuurgemeente met 1.575 inwoners mag zelfstandig doorgaan van de provincie Gelderland. Sterker, in 2019 mag er van het provinciebestuur een volgende burgemeester aantreden. Gedeputeerde Jan Markink heeft na gesprekken met het gemeentebestuur voldoende vertrouwen in Rozendaal.

Alle lof gaat naar burgemeester Jan Hendrik Klein Molekamp, die begin 2019 met pensioen gaat. Hij zorgde volgens Corine ter Brugge van de lokale partij Rosendael’74 voor vaart in het proces om de gemeentelijke dienst met dertien ambtenaren te vernieuwen. ,,Wij vieren het resultaat dinsdag in de raad.”

De uitkomst is een kleine verrassing. Gelders gedeputeerde Jan Markink meldde dit voorjaar dat hij Rozendaal bestuurlijk kwetsbaar vindt door zijn kleinschaligheid. De provincie blijft daarbij. Daarom zal Gelderland de gemeente Rozendaal nauwlettend controleren op de zogeheten ‘bestuurskracht’. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Weg met de dennen, leve de hei op het Rozendaalse Veld

    Weg met de dennen, leve de hei op het Rozendaal­se Veld

    ROZENDAAL - Zo’n tachtig vrijwilligers waren zaterdag actief op de Heidewerkdag op het Rozendaalse Veld. Wethouder Marc Budel van de gemeente Rheden deed ook mee. Maar, zoals het een wethouder betaamt, eerst sprak hij de groep toe over de kwetsbaarheid van het ‘groene erfgoed’ dat Rheden in beheer heeft. ,,Er zijn veel handen nodig om de heide te houden zoals die is”, zei hij onder meer op de parkeerplaats aan de rand van het Rozendaalse Veld.

Arnhem e.o.