Volledig scherm
PREMIUM
De Torckschool in Rozendaal. © Gerard Burgers

Familie van baron heeft nog altijd veel invloed in Rozendaal, unieke rechtszaak dreigt

ROZENDAAL - In Rozendaal dreigt een unieke rechtszaak om regels uit de baronnentijd. De inzet is de Torckschool, een rijksmonument uit 1842 bij het kasteel Rosendael. 

De allerlaatste kasteelheer van Rozendaal, Willem Frederik baron Van Pallandt, verkocht de Torckschool in 1950 aan de gemeente. 

Voor het gebruik gelden sindsdien strikte, ‘eeuwigdurende’ voorwaarden. De school mag alleen gebruikt worden voor onderwijsdoelen, vergaderingen en muziekoefeningen.

De gemeente wil van dit zogenoemde servituut af. Coalitiepartijen Rosendael’74 en PAK willen de monumentale Torckschool verkopen. Niet als een plek van onderwijs of ontmoeting, maar als woning. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Rozendaal loopt warm voor energiecoöperatie De Zonneroos

    Rozendaal loopt warm voor energie­coöpe­ra­tie De Zonneroos

    ROZENDAAL - Veel Rozendalers tonen animo voor de nieuwe lokale energiecoöperatie De Zonneroos. Dertig dorpsbewoners hebben hun dak al ter beschikking gesteld voor de plaatsing van zonnepanelen. Daarmee moet stroom worden opgewekt voor de leden van de coöperatie, ook voor huishoudens die zelf geen zonnepanelen kunnen of willen plaatsen. De notariële oprichting van De Zonneroos vindt later deze maand of volgende maand plaats tijdens een informatiebijeenkomst.

Arnhem e.o.