Geen kale kak op Rozendaal, wel trots en gezelligheid

videoROZENDAAL - Rozendaal is, zo blijkt uit cijfers die dinsdag bekend werden gemaakt, met afstand de rijkste gemeente van Gelderland. Zie en merk je dat ook als je een rondgang maakt door het bijna 1.600 zielen tellende dorp?

De zoektocht naar het Rozendaal-gevoel, en stiekem ook de zoektocht naar de honderd miljonairs die er wonen, begint bij kasteel Rosendael. Als je ergens op Rozendaal - Rozendalers spreken van op in plaats van in - wil zijn, dan wel in het prachtige park rond het voormalige onderkomen van baron Van Pallandt.

Toeristen

Volledig scherm
Hennie en Brenda Joosten aan de wandel in Rozendaal. © Rolf Hensel

Maar helaas. Geen Rozendaler te bekennen. Wel toeristen uit Zeeland, dagjesmensen uit Duiven en kasteelvrijwilligers uit het naburige Arnhem en Velp. Wisten zij al dat Rozendaal, met 6,3 procent miljonairs aan boord, Gelders rijkste gemeente is?

Nee. Niemand heeft die kennis paraat. Maar er is ook niemand die ervan opkijkt. ,,Je merkt het al een beetje als je vanuit Velp over de Rosendaalselaan naar het kasteel rijdt. Wat een schitterende huizen. Wat geweldig als je daar mag wonen”, zeggen moeder Hennie en dochter Brenda Joosten in koor.

Herinneringen

Ze toeren geregeld vanuit Duiven naar het kasteel. Om herinneringen op te halen aan hun overleden man en vader. Hennie: ,,Hij kwam hier graag. En ik snap wel waarom. De ruimte, de rust, het uitzicht. Alles is hier prachtig.”

Dat laatste was ook het groepje Zeeuwen op het terras van de oranjerie van het kasteel opgevallen. ,,Je proeft hier de welvaart. Aan alles. Maar aan de mensen merk je niets. Die doen heel gewoon. Voor kale kak moet je eerder in Laren zijn.”

Niet te koop lopen

Door naar de mooie optrekjes aan de Rosendaalselaan. Riet Claessens (83) heeft net haar gazon gemaaid en ontfermt zich nu over de plantjes. Zou zij bij die 6,3 procent horen? Ze wekt niet de indruk. ,,Als je een beetje verstand hebt, loop je niet te koop met je rijkdom”, zegt ze beschouwend. ,,Dan doe je bescheiden.”

Volgens haar gebeurt dat ook in de kleinste gemeente van Nederland, waar de Rolls Royces en Aston Martins inderdaad geen deel uitmaken van het straatbeeld. ,,Ik merk helemaal niets van het feit dat hier relatief veel rijke mensen wonen. Ik heb overal in de gemeenschap mijn contacten en nooit gaat het in onze gesprekken over geld.”

Zolang lijf en leden meewerken, blijft ze zitten waar ze zit. ,,Gezellig en groen. Die woorden zijn voor mij veel meer van toepassing op Rozendaal dan de term miljonairsdorp. Ik vind het hier fantastisch en hoop er tot mijn dood te kunnen wonen.”

Volledig scherm
Het gemeentehuis van Rozendaal. © Rolf Hensel

Bevoorrecht

Annemiek van der Meer, bijna 20 jaar geleden neergestreken in de villawijk Kapellenberg, voelt zich eveneens bevoorrecht Rozendaalse te zijn. Ze roemt de schitterende omgeving, het mooie huis waarin ze woont en de leuke buren. ,,Het is gewoon hartstikke leuk hier. Waar word je op het gemeentehuis nog ontvangen met een kop koffie? Wonen op Rozendaal is vooral heel gemoedelijk. Ondanks al het geld. Daar merk je echt niets van.”

The Hunting Lodge

Naast kasteel Rosendael bevindt zich het chique restaurant The Hunting Lodge. Daar wel kakkers over de vloer? Medewerker Raoul Verschuur en eigenaar Diana Bogers schudden beiden van nee. ,,Onze klanten zijn wel vaak gesteld op privacy en rust. En op een goede bediening. Maar dat mag je hier ook allemaal van ons verwachten”, zegt Bogers. 

Wat haar wel is opgevallen sinds ze op Rozendaal woont: ,,Hoe ongelooflijk trots en betrokken de mensen hier zijn. Geen Rozendaler die niet van Rozendaal houdt."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Rozendaal loopt warm voor energiecoöperatie De Zonneroos

    Rozendaal loopt warm voor energie­coöpe­ra­tie De Zonneroos

    ROZENDAAL - Veel Rozendalers tonen animo voor de nieuwe lokale energiecoöperatie De Zonneroos. Dertig dorpsbewoners hebben hun dak al ter beschikking gesteld voor de plaatsing van zonnepanelen. Daarmee moet stroom worden opgewekt voor de leden van de coöperatie, ook voor huishoudens die zelf geen zonnepanelen kunnen of willen plaatsen. De notariële oprichting van De Zonneroos vindt later deze maand of volgende maand plaats tijdens een informatiebijeenkomst.

Arnhem e.o.