Archieffoto uit 2018. De ingebruikname van de nieuwe Dorpsschool in Rozendaal.
Volledig scherm
Archieffoto uit 2018. De ingebruikname van de nieuwe Dorpsschool in Rozendaal. © Gerard Burgers

Plan voor schoolplein Rozendaalse Dorpsschool gaat door, maar niet van harte

ROZENDAAL - De gemeenteraad van Rozendaal stemde gisteravond verdeeld over de herinrichting van het plein en het buitenterrein van de Dorpsschool.

Oppositiepartij BGR vroeg tevergeefs om de besluitvorming uit te stellen, vanwege nieuwe informatie die zij eerst wil bestuderen. BGR voelde zich genoodzaakt tegen het plan te stemmen, waaraan een half jaar door alle betrokken groepen rond de Dorpsschool is gewerkt in drie werkgroepen met een externe projectbegeleider.

62 mille

Coalitiepartijen Rosendael'74 en PAK Rozendaal, de meerderheid, stemden voor, zodat het project doorgaat. Echt blij waren zij - met de BGR - niet over één specifiek punt. De gemeente draait voor de meeste kosten op, 62 van de 68 mille. Scholengroep Veluwezoom betaalt 6000 euro, geld dat door kinderen met een sponsorloop is ingezameld.

De fractievoorzitters hekelden de schraperigheid van de volgens hen financieel gezonde school. De school kan daarom een brief op poten verwachten.

Hinder

Het lukt zodoende Rozendaal niet om de negatieve sfeer rond het schoolproject achter zich te laten. Na jaren van politiek gesteggel, buurtprotest en een Raad van Statezaak ging de school in 2018 toch open. Het idee van de Jongerenraad voor een trapveld, een Panna Court, op het dak van de gymzaal bij de school, leidde tot een hernieuwd protest in de buurt. Een aantal omwonden verwacht verdere toename van de hinder bij de nieuwe school.

Een deel van het Rozendaalse schoolplein.
Volledig scherm
Een deel van het Rozendaalse schoolplein. © Gerard Burgers

Deze groep omwonenden liet advocaat Till Kressin hun grieven verwoorden. Hij schetste een ander beeld dan de gemeente van de plannenmakerij en de betrokkenheid van de omwonenden. Zij voelen zich niet gehoord en niet serieus genomen.

Een schoolmoeder, die in de werkgroep gezeten had, liet daarop een tegengeluid horen over tevreden deelnemers, waaronder buurtbewoners. Zo ontstond in de raadsvergadering een vertrouwde lokale patstelling: die tussen voor- en tegenstanders.

B en W zetten nu de procedure in gang voor een groener schoolterrein met een speelveld.

Arnhem e.o.