Voorlopig ontwerp van Roozenhof in Rozendaal. Bron: Palazzo
Volledig scherm
Voorlopig ontwerp van Roozenhof in Rozendaal. Bron: Palazzo © Palazzo

Rel om bouwplan voor oude schoollocatie in Rozendaal

ROZENDAAL - Na de nieuwbouw van de dorpsschool zorgt nu de oude basisschool in Rozendaal voor beroering. Een aantal omwonenden van de oude schoollocatie aan de Steenhoek keert zich tegen het bouwplan Roozenhof van het consortium Beeldhouwer, Palazzo Architecten en de KlaassenGroep. Ze dreigen met juridische stappen als de gemeente met hen doorgaat. De gemeenteraad bespreekt het onderwerp dinsdag en besluit bovendien of ze 26.000 euro uittrekt voor dit bouwproject.

Omwonenden van de oude dorpsschool in Rozendaal dreigen met juridische acties tegen bouwplan voor acht woningen.

De KlaassenGroep mag van het college van burgemeester en wethouders aan de Steenhoek acht luxe levensloopbestendige duurzame woningen bouwen. Ze komen te staan aan een ‘intiem hofje’. De woningverkoop is in handen van makelaar Sandra van der Aa (Beeldhouwer), die B en W tevens adviseerde over de woningbehoefte in Rozendaal. Van der Aa kent Rozendaal ook als inwoner goed. Zij was tot begin 2015 commissielid bij de raadsfractie van Rosendael’74.

Gemeente voelt zich overrompeld

De gemeente voelt zich overrompeld door de kritische brieven van een handvol huishoudens bij de oude schoollocatie. Steenhoek-bewoners werden vanaf het begin betrokken bij de plannenmakerij. De gemeente wilde laten zien geleerd te hebben van het jarenlange gesteggel over nieuwbouw van de Dorpsschool elders in Rozendaal. ,,We hebben drie bijeenkomsten gehad voor de omwonenden in de Steenhoek”, zegt wethouder Marieke Albricht. ,,En nu deze reactie.”

Omwonenden vragen in een brief aan de gemeenteraad om het gekozen bouwplan te stoppen. ‘Het door B&W gekozen plan van Beeldhouwer voor nieuwbouw op de locatie Steenhoek willen we niet’. Ze vinden de huizen niet passend bij het landschappelijk karakter van deze plek. Hoe representatief de groep is, kan dinsdag blijken als in de gemeenteraad ruimte voor inspraak is. De gemeente heeft de brieven vanwege nieuwe privacyregelgeving moeten anonimiseren.

Omwonenden hadden zeggenschap verwacht

De briefschrijvers zeggen zich voor een voldongen feit geplaatst te voelen door de keuze van B en W voor het plan van Beeldhouwer en KlaassenGroep. Ze hadden zeggenschap verwacht bij de selectie en besluitvorming. Er waren diverse plannen om uit te kiezen. De gemeente had eerder een oproep gedaan om met bouwplannen te komen. Drie bewoners mochten meedoen in een adviescommissie van B en W om de inzendingen te beoordelen. Te weinig bewoners, aldus de schrijvers.

Het adviesproces bleef vertrouwelijk. Dat schiet de briefschrijvers in het verkeerde keelgat. Volgens de gemeente kon het niet anders: alle indieners moesten erop kunnen rekenen dat informatie over hun plan niet met anderen werd gedeeld. Contracten tussen de gemeente en KlaassenGroep/Beeldhouwer worden volgens Albricht over een paar weken getekend. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.