Volledig scherm
Op tal van plaatsen in het land, zoals hier in Langeveen, worden mezenkasten gefabriceerd ter bestrijding van de eikenprocessierups. © Frans Nikkels

Rozendaal plaatst mezenkasten in strijd tegen eikenprocessierups

ROZENDAAL - In de strijd tegen de eikenprocessierups laat wethouder Anton Logemann van de gemeente Rozendaal vijftig mezenkasten plaatsen. De afdeling Groen van Scalabor, dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt, gaat de kastjes leveren en plaatsen.

De overlast door de eikenprocessierups is dit jaar groter dan ooit. De bestrijding ervan gebeurt op verschillende manieren, maar is nauwelijks bij te benen. Logemann zocht naar een duurzame oplossing en kwam, als aanvulling op gebruikelijke bestrijdingsmethoden, op het inzetten van een natuurlijke vijand van de rups: de mees. De gemeente Renkum en tal van andere plaatsen in het land gingen hem hiermee al voor.

Volledig scherm
Wethouder Anton Logemann is van vele markten thuis. Hier is hij actief tijdens een paddenexcursie in Rozendaal. © Gerard Burgers

Logemann: ,,Van mezen is bekend dat ze de eikenprocessierups eten. Met de plaatsing van de kastjes en het aantrekken van mezen, hopen we volgend jaar minder last van de rups te hebben. Ook vind ik het mooi dat we met onze actie gebruikmaken van de talenten van Scalabor-medewerkers. Bij deze wil ik dan ook de oproep doen aan andere gemeenten aan te sluiten bij ons initiatief.”

Ook nestkastjes voor andere vogels

Scalabor plaatst de mezenkastjes voornamelijk op openbare plekken, waar veel mensen komen. Gekeken wordt of ook nestkastjes voor andere vogels geplaatst kunnen worden. Geïnteresseerde inwoners van de gemeente Rozendaal kunnen ook zelf een mezenkastje kopen. De mezenkastjes komen van de Vogelbescherming. Voor  17,95 euro komt een medewerker van Scalabor langs met het kastje en zorgt dat het goed geplaatst wordt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.